Cateva mii de persoane au protestat sambata, in capitala Ungariei, impotriva taierilor de pensii si a altor masuri de austeritate luate de Guvernul de la Budapesta, transmite Reuters. La demonstratie au luat parte pensionari si sindicalisti.

Protest in capitala ungaraFoto: Reuters

Manifestantii au solicitat, de asemenea, ca Executivul, care are o majoritate covarsitoare in Parlamentul de la Budapesta, sa respecte institutiile democratice.

Demonstratia de sambata face parte dintr-o serie de proteste impotriva Guvernului condus de Viktor Orban, lansate de sindicate sub numele de "Ziua Z", cu referire la ziua in care fortele aliate au debarcat pe plajele din Normandia, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial (6 iunie 1944).

Reuters precizeaza ca manifestantii stransi in fata cladirii Parlamentului din centrul capitalei ungare au strigat "Orban, pleaca!" si au purtat pancarte prin care solicitau salarii decente si siguranta locului de munca.

"Au schimbat sistemul de taxe intr-un mod care face ca cetateanul obisnuit sa fie acum si mai afectat. Cred ca intr-o perioada de criza ca cea pe care o traversam, acesta este un pacat de neiertat", a declarat Veronika Szabo (36), una dintre protestatare.

"Scopul actiunii Ziua Z este acela de a lupta pentru democratie si securitate sociala", a declarat Peter Konya, liderul sindicatului fortelor armate, care a criticat "politica economica gresita din perioada recenta si abolirea taxarii progresive", ce au fortat guvernul sa adopte masuri de austeritate.

Konya s-a referit si la noua Constitutie, adoptata de parlamentari in aprilie, despre care a sustinut ca permite Guvernului sa dizolve institutiile democratice. Analistii sustin ca legea, care va intra in vigoare in ianuarie 2012, va permite formatiunii Fidesz sa-si consolideze puterile inainte de finalul mandatului sau, in 2014.

Reuters precizeaza ca guvernul lui Orban a declarat "razboi datoriei publice" si a promis sa tina deficitul bugetar sub 3% din PIB.

Sustinerea publica pentru formatiunea de centru-dreapta Fidesz a scazut in septembrie la 22-24%, insa opozitia, slaba si fragmentata, nu a reusit pana acum sa capitalizeze de pe urma pierderilor inregistrare de partidul de guvernamant.