Agentia de presa siriana a anuntat miercuri ca un inginer ce lucra in industria nucleara a fost impuscat mortal in localitatea Homs, locul unor proteste violente impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, relateaza FoxNews. Aws Khalil, care era si profesor universitar, este cel de-al patrulea om de stiinta sirian ucis in Homs in ultimele luni.

SANA a afirmat ca Khalil a fost ucis de "bande teroriste inarmate", insa activistul sirian Mustafa Osso si altii sustin ca de vina pentru moartea inginerului este regimul lui Assad.

Homs a reprezentat in ultimele luni un bastion al fortelor de opozitie siriene, localitatea fiind martora unor proteste violente impotriva actualei conduceri siriene.

FoxNews precizeaza ca, printre cei ucisi recent, s-a numarat si seful sectiei de chirurgie a spitalului din Homs care a tratat numerosi manifestanti raniti in ultimele luni.

O miscare de contestatare fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", care cerea manifestari pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

La 2 septembrie, Uniunea Europeana a hotarat sa impuna sanctiuni impotriva exporturilor petroliere siriene, afirmand ca presedintele Bashar al-Assad isi masacreaza proprii cetateni.