Parchetul ucrainean a cerut marti o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru fostul premier Iulia Timosenko, acum in opozitie, judecata pentru abuz de putere, relateaza AFP.

"Cerem Tribunalului sa o declare pe Timosenko vinovata si, tinand cont de gravitatea infractiunii (...), sa o condamne la sapte ani de inchisoare", a declarat unul dintre procurori, Lilia Frolova, la finalul rechizitoriului.

Pedeapsa ceruta de procurori a provocat furia sustinatorilor lui Timosenko, stransi in fata Tribunalului, pe principalul bulevard din Kiev. "Jos banda (de la putere)!", au scandat acestia, potrivit agentiei Interfax.

Procesul Iuliei Timosenko a fost reluat marti, dupa 15 zile de intrerupere, sub monitorizarea Uniunii Europene, care cere eliberarea fostului premier ucrainean.

Ambasadorul UE in Ucraina, Jose Manuel Pinto Teixeira, a fost prezent la inceputul sedintei de judecata.

Procesul este urmarit indeaproape de Uniunea Europeana, care se teme ca acest caz sa nu fie de fapt o reglare de conturi politice, care ar permite presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici sa se debaraseze de principala sa opozanta.

La jumatatea lunii septembrie, UE a ridicat tonul impotriva Kievului, conditionand un acord de asociere, pe care Ucraina spera sa il incheie in decembrie, de punerea in libertate lui Timosemko.

Procesul fostului premier ucrainean Iulia Timosenko, care a pledat nevinovata, a inceput la 24 iunie. Initial ea s-a prezentat la proces in libertate, dar a fost apoi arestata pe 5 august.

Procurorii ucraineni au stabilit ca fostul premier a semnat, in ianuarie 2009, un acord de aprovizionare cu gaz rusesc fara a avea aprobarea Guvernului de la Kiev si ar fi adus tarii un prejudiciu de 200 de milioane de dolari.