Ministrul italian al Educatiei a fost tinta ironiilor in acest week-end, dupa ce a declarat ca Italia a contribuit la constructia unui tunel - inexistent - intre Geneva si centrul Italiei, pe unde ar fi calatorit neutrinii, cu o viteza mai mare decat a luminii, relateaza AFP.

"Italia a contribuit la constructia tunelului dintre CERN (in Elvetia) si laboratoarele din Gran Sasso (centrul Italiei) unde s-au derulat experimentele, alocand aproape 45 de milioane de euro", a declarat Mariastella Gelmini, intr-un comunicat care saluta "evenimentul".

Gafa ministrului privind existenta acestui tunel, care ar fi trebuit sa aiba o lungime de peste 730 de kilometri, daca ar fi existat, nu a scapat nesanctionata de retelele sociale si de presa italiana.

Pe twitter, internautii s-au dezlantuit pe canalul #tunnelgelmini: "Nu vedem lumina de la capatul tunelului pentru ca ea ajunge dupa", scrie querrilla. Sau: "Dar in #tunnelgelmini exista si statii, ca in metrou?", se intreaba Zebbolo.

"Cu noul tunnelgelmini va fi mai usor de ajuns in Elvetia pentru a depune banii nejustificati ... evaziune fiscala mai rapida decat lumina", scrie si pe Facebook.

Oamenii de stiinta au realizat un experiment care pune in discutie depasirea vitezei luminii, dupa ce neutrinii lansati de la CERN au ajuns la laboratorul italian mai repede decat ceea ce este considerata cea mai mare viteza posibila in univers.

"Tunelul la care se face referina este cel in care circula protonii", si care masoara un kilometru lungime, a replicat ministerul italian al Educatiei, calificand aceasta polemica drept "inutila" si "fara fundament".