Ministerul israelian de Interne a anuntat marti ca a aprobat marti constructia a 1.100 de noi locuinte in cartierul de colonizare Gilo din Ierusalimul de Est, ocupat si anexat de Israel, relateaza AFP.

Planul a fost aprobat de comitetul de urbanism al ministerului si este acum supus dezbaterii publice timp de 60 de zile.

Eventualele obiectii vor fi discutate de comitet, inainte de lansarea unui apel de oferte pentru constructie, a precizat un purtator de cuvant al ministerului, Roei Lashmanovici.

"Israelul raspunde comunicatului Cvartetului prin 1.100 de 'nu'", a reactionat negociatorul palestinian Saeb Erakat, facand referire la apelul de vineri al Cvartetului (Statele Unite, Uniunea Europeana, ONU si Rusia) de reluare a negocierilor de pace israelo-palestiniene.

Cvartetul a cerut celor doua parti sa reia negocierile si sa se abtina de la "acte provocatoare", la cateva ore dupa ce presedintele palestinian a depus cererea de aderare a statului palestinian la ONU.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a lasat sa se inteleaga ca nu are intentia sa decreteze o noua inghetare a colonizarii in Cisiordania pentru a convinge palestinienii sa revina la negocieri, stopate in urma cu un an.

"Noi construim in cartierele evreiesti, arabii construiesc in cartierele arabesti, asa merge in acest oras", a subliniat el.

Abbas a reafirmat la sfarsitul acestui week end ca nu va negocia cu Israelul fara o inghetare "completa" a colonizarii in Cisiordania si in Ierusalimul de Est.

Potrivit ultimelor statistici oficiale israeliene, publicate marti, populatia implantarilor evreiesti in Cisiordania a crescut de la 3.500 de persoane in 2010 la 312.000.