La o zi dupa demisia ministrului de finante, Aleksei Kudrin, presedintele Dmitri Medvedev a spus ca toti cei nemultumiti de politica promovata de seful statului trebuie sa plece si sa lucreze in alta parte. Vorbind la o intalnire cu comandantii de unitati militare, Medvedev a spus, citat de Gazeta.ru, ca Rusia „nu este o republica bananiera” care-si poate permite sa nu cheltuiasca mult pentru sustinerea capacitatii de aparare si a securitatii.

„Aceasta este misiunea noastra. Atat eu, cat si colegii mei vom insista ca fondurile alocate apararii sa fie intotdeauna ridicate: acest lucru ne ofera posibilitatea de a ramane un stat unitar multi ani de acum inainte. In caz contrar, statul nostru ar putea dispare”, a adugat Medvedev. „Iar cine nu este de acord, sa se duca sa lucreze in alta parte. Este un imperativ”, a subliniat presedintele.

Demisia lui Aleksei Kudrin este plata pentru revenirea lui Vladimir Putin in functia de presedinte, dar ea s-a produs intr-un moment nepotrivit: rubla si bursele cad, capitalul strain continua sa fuga din tara.

„Uliul financiar”, cum i-au spus investitorii straini lui Kudrin, a facut din „republica bananiera unul dintre cei mai buni creditori ai lumii”, scrie Gazeta.ru, dar in ultimii ani disciplina bugetara a lasat de dorit. Pentru Occident, Kudrin este ministrul care a redus datoria de stat a Rusiei cu minim 10% din PIB si a obtinut ridicarea ratingului de tara.

„A-l pierde pe Kudrin este cea mai mare nenorocire pentru Rusia, pentru pietele de capital si cele financiare”, scrie partenerul Wermuth Asset Management, Johen Wermuth. „Faptul ca revenirea lui Putin a fost platita cu demisia lui Kudrin trezeste neliniste”, a declarat strategul sef al filialei moscovite a bancii Citigroup, Kingsmell Bond. „Kudrin a fost intotdeauna pentru pietele financiare un element stabizator”, a adaugat colegul lui de la Troika Dialog, Chris Wyfer.