Grecii fac un "efort supraomenesc" pentru a iesi din criza, a declarat marti, la Berlin, premierul grec George Papandreu, care a caracterizat drept "frustrante" criticile adresate tarii sale, relateaza AFP.

"Criticile permanente impotriva Greciei sunt profund frustrante", a spus Papandreu, in fata unui grup de oameni de afaceri germani, "frustrante la nivel politic, unde noi facem un efort supraomenesc pentru a atinge obiectivele ambitioase in mijlocul unei recesiuni profunde, si frustrante pentru grecii care fac sacrificii dureroase si sufera schimbari profunde".

"Nu cer aplauze (...), cer pur si simplu respect pentru fapte", a adaugat el, apreciind ca "daca oamenii nu primesc decat resentimente si pedepse (...) criza va fi o cauza pierduta".

"Pot sa va garantez ca Grecia isi va indeplini toate angajamentele", a promis seful guvernului, "Grecia va regasi drumul spre crestere si prosperitate dupa aceasta perioada dureroasa".

Papandreu este invitat de onoare la congresul anual al federatiei germane a industriasilor BDI. In cursul serii, el va cina cu cancelarul german Angela Merkel.

Aceasta saptamana este cruciala pentru Grecia, zdrobita de greutatea datoriei sale externe, si care lupta pentru a evita o incetare de plati.

Atena a promis luni accelerarea privatizarilor, in conditiile in care expertii "troicii" (Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana) insarcinati cu evaluarea progresului reformelor grecesti urmeaza sa-si reia lucrul in urmatoarele zile.

De avizul lor depinde varsarea celei de-a sasea transe de ajutor, fara de care intrarea in incapacitate de plata este foarte probabila.

Papandreu, in aplauzele prelungite ale asistentei, a invitat industriasii germani sa vina sa investeasca in Grecia. "Grecia are un potential enorm, nu suntem o tara saraca, am fost o tara care a fost prost condusa", a spus el.

Interesul intreprinderilor germane pentru Grecia exista, a afirmat, la randul lui, presedintele BDI, Hans-Peter Keitel, dar "niciunul dintre noi nu va merge in Grecia daca investitorii greci parasesc ei insisi tara", a avertizat acesta.