O conducta care livreaza gaz egiptean Israelului si Iordaniei a fost afectat de o explozie in urma unui atac comis de persoane inarmate in noaptea de luni spre marti, soldat cu un ranit, au anuntat surse din serviciile de securitate egiptene si martori oculari, potrivit AFP.

Atacul a avut loc in regiunea orasului egiptean al-Arish, in nordul peninsulei Sinai.

O persoana a fost ranita in atacul comis de trei barbati aflati intr-o camioneta, care au deschis focul asupra instalatiilor de gaze.

Este al saselea atac din februarie asuprea acestui gazoduct, , ale carui livrari de gaze spre Israel si Cisiordania au fost suspendate de mai multe ori din cauza pagubelor.

Mai multe tentative de atac au fost, de asemenea, dejucate. La 16 august, patru barbati inarmati au fost arestati in timp ce se pregateau sa detoneze un terminal de gaze in apropiere de al-Arish.

Egiptul si-a consolidat luna trecuta dispozitivul de politie si pe cel militar in Sinai, pentru a securiza gazoductul.

Noile autoritati egiptene au decis sa revada toate acordurile de gaze si sa deschida anchete asupra contractelor controversate de vanzare de gaze catre Israel, semnate inainte de inlaturarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak la 11 februarie.

Egiptul a furnizat 43 la suta din gazul natural consumat in Israel, unde 40 la suta din electricitate a fost produsa pornind de la aceasta sursa de energie.

Gazul egiptean acopera, de altfel, 80 la suta din nevoile Iordaniei pentru productia de electricitate, respectiv 6,8 milioane de metri cubi de gaz importati zilnic.

Aceasta noua explozie survine intr-un climat dificil intre Egipt si Israel, marcat de atacul manifestantilor asupra ambasadei israeliene la Cairo la 9 septembrie.

La 18 august, 8 israelieni au fost ucisi intr-un atac in apropiere de Eilat, in sudul Israelului, in apropiere de frontiera egipteana. Urmarind atacatorii, fortele israeliene au ucis sase politisti egipteni in timpul acestui schimb de focuri, provocand o criza diplomatica. Egiptul ii cere Israelului sa isi prezinte scuze.