Statele Unite si Ucraina au semnat un acord pentru a finaliza, cu ajutorul SUA, eliminarea de uraniu puternic imbogatit din stocul ucrainean, informeaza AFP.

Sprijinul financiar si tehnic oferit de Statele Unite in acest proces a fost estimat la aproximativ 60 de milioane de dolari de catre administratia Obama, care face referire, intr-un comunicat de presa, la "un acord castig-castig".

Ucraina s-a angajat in aprilie 2010 sa renunte la rezervele de uraniu imbogatit, aproximativ 90 de kilograme de material fisionabil, suficient pentru a construi mai multe bombe de tip A. Ucraina a scapat, de altfel, de arsenalul nuclear mostenit o data cu dizolvarea URSS-ului.

Statele Unite au promis, de asemenea, sa modernizeze pana in 2014 instalatiile nucleare civile ucrainene. Noile echipamente, care vor functiona cu uraniu slab imbogatit, vor produse "peste 50 de izotopi pentru tratarea cancerului si a altor maladii", potrivit Washington-ului.

Prin acordul incheiat cu Ucraina, SUA urmareste, astfel, sa asigure "securitatea tuturor materialelor nucleare vulnerabile existente in lume".