Autoritatile bulgare au instituit un comitet de criza la Plovdiv, al doilea oras al tarii, dupa tensiunile din zona care au dus simbata la incendierea caselor detinute de Tarul Kiro (Kiril Rashkov), seful unui clan tiganesc din zona, acuzat ca ar fi ordonat uciderea unui tinar. Intre timp, staborul tiganilor bulgari s-a disociat de Tarul Kiro si l-ar fi condamnat la moarte, scrie presa bulgara.

Decizia staborului tiganesc, denumit "meshere" in limba bulgara, a fost anuntata de cotidianul Standart, citat de Novinite.

Instituirea comitetului de criza a fost stabilita dupa vizite la fata locului din partea presedintelui si premierului Bulgariei. In acest moment, sute soldati, politisti si jandarmi se afla in zona pentru a preveni reizbucnirea violentelor, dupa ce ziua de duminica a fost relativ calma.

Reamintim ca apropiati ai Tarului Kiro, un cunoscut interlop din zona Plovdiv, au provocat simbata un accident de masina in urma caruia a murit un tinar de 19 ani. Incidentul a scos in strada mii de bulgari si tigani din zona, satui de dominatia clanului condus de Kiro. Acestia au incendiat trei case ale interlopului.

Locuitorii, atat bulgari cat si tigani, acuza familia Raskov ca este vinovata de acest accident si au protestat fata de ceea ce ei numesc "imunitatea" Tarului Kiro, care, acuza acestia, a devenit stapanul acestei localitati.

Ei au cerut autoritatilor sa verifice sursa averii lui Kiril Rashkov, cunoscut pentru productia ilegala de alcool si care "detine milioane, fara a plati impozite.