Presedintele Yemenului, Ali Abdullah Saleh, a propus duminica organizarea de alegeri anticipate si a declarat ca este inca dispus sa predea puterea in mod pasnic, relateaza Reuters, un discurs ce a continut insa putine concesii concrete protestatarilor care ii cer demisia imediata.

Presedintele Saleh, la prima interventie tv dupa intoarcerea in YemenFoto: Reuters

"Sa ne indreptam cu totii spre dialog, intelegere si tranzitie pasnica a puterii prin alegeri si alegeri prezidentiale anticipate", a spus Saleh, in prima sa interventie televizata dupa intoarcere in tara, dupa trei luni in Arabia Saudita. Saleh s-a aflat la Ramallah din iunie pentru a se trata, dupa ce o bomba a explodat in subsolurile palatului prezidential.

Saleh a spus de asemnea ca se angajeaza sa participe la initiativa din Golf pentru un transfer de putere catre adjunctul sau inaintea alegerilor.

Insa de cand criza din Yemen a inceput in ianuarie, presedintele, care se afla la putere de 33 de ani, a vorbit in repetate randuri de o tranzitie pasnica la putere, insa nu a luat nicio masura concreta.

In cea de-a sasea zi de violente intre protestatari si fortele guvernamentale, bilantul deceselor depaseste 100 de persoane.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut duminica Yemenului sa permita mai mult acces pentru ajutoare umanitare, dupa ce medicii s-au plans ca nu mai au medicamente, iar voluntarii de la Crucea Rosie au spus ca au fost asaltati.