Omul de afaceri ultraconservator de culoare Herman Cain a castiga, spre surpriza generala, un vot-test organizat in Florida inainte de desemnarea candidatului republican pentru alegerile prezidentiale din 2012, devansand doi favoriti ai partidului, Mitt Romney si Rick Perry, relateaza AFP.

Herman CainFoto: Reuters

Herman Cain, in varsta de 65 de ani, a primit 37,11% din voturile celor 2.657 de electori republicani care au participat sambata la acest vot cu valoare de test.

In trecut, mai multi castigatori ai acestui scrutin denumit "straw poll" au fost desemnati candidati ai partidului, cum a fost cazului lui Ronald Reagan in 1979, George Bush tatal in 1987 si Bob Dole in 1995.

Florida (sud-est), cu cei 18,8 milioane de locuitori si cei 29 mari electori din cei 270 necesari pentru alegerea presedintelui, este un stat cheie atat pentru republicani cat si pentru democrati.

La mai putin de 14 luni inaintea alegerilor din noiembrie 2012, cei doi favoriti ai republicanilor in sondaje, Rick Perry si Mitt Romeny, au ajuns pe locurile doi si, respectiv trei. Guvernatorul statului Texas, Rick Perry, a obtinut 15,43% din voturi in timp ce fostul guvernator de Massachussets Mitt Romney a primit 14%.

Reprezentantul dreptei crestine Michele Bachmann nu a primit decat 1,51% din voturi, ceea ce il plaseaza in ultima pozitie dintre cei opt candidati republicani care vor participa la scrutin.

Michele Bachmann a castigat in schimb, in august, un alt vot-test similar organizat in Iowa, considerat si el stat-cheie pentru alegerea viitorului presedinte.