Politicienii, analistii si economistii intervievati de cotidianul online Gazeta.ru au avut reactii diferite la vestea revenirii lui Putin la Kremlin, in 2012. Unii prognozeaza o explozie sociala si un raspuns negativ al pietelor. Altii spun ca nu se va intampla nimic, dar prognozeaza masuri impopulare, iar Medvedev va avea rolul de paratrasnet.

  • Gleb Pavlovski, presedintele Fondului pentru politici eficiente:

Este capitalarea politica a lui Medvedev. Poate a facut-o de buna voie, poate nu. Nu inteleg cu ce forma ne presiune ne confruntam. Dar faptul ramane unic: functia de presedinte al unui stat nuclear se transmite cu ajutorul unei intelegeri private. Nu avem nici un motiv sa credem ca, atunci cand Medvedev a declarat ca este gata sa candideze la presedintie, a mintit. Poate pozitia lui s-a schimbat sub influenta unui factor. Daca este un politician adevarat, trebuie sa explice de ce a luat aceasta hotarare, de ce a considerat un esec presedintia lui. Daca nu, nu este clar ce cauta in fruntea listei Partidului Unit.

  • Ovanes Oganesean, strateg la firma de investitii Renaissance Kapital

Se astepta ceva de genul asta. E adevarat, pietele sperau ca lucrurile se vor clarifica spre sfarsitul lunii octombrie. Dupa toate probabilitatile, prima reactie a pietelor de capital la vestea ca Putin s-ar putea intoarce la Kremlin va fi una negativa. O reactie emotionala. Totusi, stim ca relatia dintre piete si Putin nu a fost intotdeauna foarte neteda. Piata reactioneaza pozitiv cand simte ca riscurile politice se reduc, iar situatia devine mai stabila. Si cred ca, daca Medvedev ar fi fost propus de tandem candidat la presedintie pentru un nou mandat, pietele s-ar fi bucurat mai mult, pentru ca asta ar fi insemnat o repartizare a fortelor politice mult mai stabila. Evolutia ulterioara a pietelor va depinde de componenta echipei prezidentiale, dar si de cea a echipei premierului. Este de pe acum evident ca echipa premierului va fi una mult mai liberala decat cabinetul Putin.

  • Boris Nemtov, copresedintele Partidului libertatii populare:

Putin este un pur provocator: el provoaca poporul rus la revolta. El provoaca prin indrazneala lui, el provoaca poporul rus sa iasa in strada si a inceput sa actioneze asa cum se actioneaza in tari unde institutia succesiunii puterii a fost lichidata. Peste o luna, Banca centrala va anunta cati bani s-au dus pe apa sambetei. Credeti-ma, rar ma insel: 100 mld.$. Estimarea mea este de 100 mld.$. Si vor fugi din tara intre 500.000 si 600.000 de oameni... Nefericita Rusie. Putin se intoarce pana la moarte. Nu stiu cat va trai. Nu stiu daca Rusia va muri prima, sau Putin. Prefer ca Rusia sa traiasca.

  • Aleksandr Kynev, expert al Fondului de dezvoltare a politicii informationale

Este de la sine inteles ca in viitorul imediat vor fi adoptate masuri impopulare, iar daca Medvedev va deveni premier, el va fi paratrasnetul. In plus, Putin se distanteaza de rezultatul viitoarelor alegeri parlamentare si se debaraseaza de orice responsabilitate. Daca Rusia Unita va inregistra un scor mic, acest lucru va fi explicat prin absenta lui Putin de pe liste.

  • Anatoli Aksakov, presedintele Asociatiei bancilor regionale

Schimbari globale si radicale nu vor exista. Putin si Medvedev formeaza un tandem. Iar Putin este cel care a creat politica reala in Rusia ultimilor 11 ani. Medvedev a adus un alt punct de vedere, o noua abordare, o viziune proprie, a dat o noua tenta lucrurilor. Dar omul care a creat sistemul, care a stat la baza lui si l-a unit, a fost Putin. De aceea el va fi cel care va decide si pe mai departe strategia politicii economice, iar Medvedev va opera unele modificari legate de tactica.

  • Vladimir Tihomirov, economist la firma de consultanta Otkrytie:

Nu se va intampla nimic extraordinar. Experienta ultimilor ani a aratat ca atat Putin, cat si Medvedev au promovat o politica extrem de coordonata, fara frictiuni, fara disensiuni majore de natura social-economica. In aceasta situatie, rocada efectuata nu va modifica situatia in ansamblul ei. Ei vor continua sa promoveze aceeasi politica, dar din functii inversate. In alta ordine de idei, nu trebuie sa credem ca, odata cu venirea lui Medvedev, politica guvernului se va modifica radical, pentru ca la noi presedintele are mai multe prerogative in plan politic decat premierul.