Bulgaria a amenintat sambata ca va abandona politica sa de consens in chetiunile politice europene, dupa ce Sofiei si Bucurestiului li s-a refuzat aderarea la spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor, relateaza AFP.

"Bulgaria nu este un candidat ci membru al Uniunii europene. Avem o pozitie asupra tuturor subiectelor discutate in Consiliul european si exista multe politici care nu pot fi realizate fara cooperare din partea noastra", a declarat ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, in prima sa reactie dupa decizia luata joi la Bruxelles.

"Nu trebuie sa permitem ca cetatenii nostri sa fie tratati ca cetateni de categoria a doua in Europa", a spus el, la postul national de radio.

Consiliul ministrilor de Interne ai UE au refuzat joi Romaniei si Bulgariei aderarea la spatiul Schengen, chiar daca cele doua tari au indeplinit criteriile tehnice pentru aderare.

Olanda si Finlanda au considerat insuficiente rezultatele celor doua tari in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, blocand aderarea, care necesita unanimitate.