Presedintele Barack Obama a autorizat in secret vanzarea a 55 de bombe anti-buncar catre Israel, potrivit revistei americane Newsweek, citata de AFP.

Barack ObamaFoto: Reuters

Israelul ar fi cerut inca din 2005 sa i se furnizeze bombe GBU-28, cu o mare capacitate de penetrare, insa presedintele de atunci, George W. Bush, a refuzat. Pentagonul a inghetat, de asemenea, relatiile americano-israeliene, de teama ca Israelul sa nu furnizeze tehnologie militara avansata Chinei, dupa cum relateaza Newsweek.

Cu toate acestea, fostul presedinte Bush l-a informat in 2007 pe premierul israelian Ehud Olmert ca bombele vor fi livrate in 2009 sau 2010, chiar daca Israelul le-ar fi dorit imediat. Obama ar fi trimis, de altfel, armele Israelului in 2009, potrivit revistei americane, care citeaza oficiali sub protectia anonimatului.

Pentagonul a refuzat sa confirme sau sa infirme acest raport, insa a declarat prin intermediul purtatorului de cuvant ca Statele Unite isi mentine angajamentul de ajutorare a Israelului pentru mentinerea unei securitati militare superioare in regiune.

Publicatia americana dezvaluie ca Israelul si-ar fi dezvoltat propria tehnologie anti-buncar, dar ca este mult mai ieftin sa achizitioneze arme americane, potrivit unor informatii furnizate de oficiali americani si israelieni. Bombele, care au o greutate de aproximativ o tona, sunt concepute pentru a distruge structuri rezistente sau centrale nucleare iraniene.