Liderul palestinian Mahmoud Abbas va depune vineri cererea de aderare la ONU a Palestinei secretarului general ONU Ban Ki-Moon, inainte de a se adresa Adunarii generale, in ciuda presiunilor la care a fost supus in ultimele luni de a renunta, relateaza AFP.

Protestatari palestinieni din CisiordaniaFoto: Reuters

Politia israeliana se afla in stare de alerta inaintea discursului la ONU al presedintelui palestinian, care ar putea fi insotit de manifestatii violente, au declarat surse din cadrul fortelor de ordine.

Abbas va depune cererea la 11:35 ora locala (18:35 ora Romaniei), urmand ca circa o ora mai tarziu sa isi sustina discursul. Si premierul israelian va vorbi in fata Adunarii, pentru a reafirma ideea ca doar negocierile intre cele doua parti reprezinta solutia pentru un stat palestinian.

Aproximativ 22.000 de politisti au fost trimisi in teritoriu vineri pentru a "mentine ordinea" pana sambata seara. "Politia a ridicat nivelul de alerta a la gradul 3, ultimul inainte de cel maxim", utilizat in caz de razboi, a precizat purtatorul de cuvant.

Politia a limitat si accesul pe Esplanada Moscheilor din Orasul Vechi din Ierusalim, pentru a evita eventuale violente la incheierea rugaciunii de vineri.

Un purtator de cuvant militar a afirmat, la randul sau, ca "armata este pregatita sa faca fata mai multor scenarii si a primit consemn sa dea dovada de retinere", pentru a evita incidentele violente. Fortele israeliene din Cisiordania au fost aprovizionate cu echipamente pentru combaterea revoltelor, potrivit presei israeliene, iar armata a suspendat permisiile si a mobilizat aproximativ 1.500 de militari suplimentari.

Zeci de mii de palestinieni au defilat miercuri in orasele autonome din Cisiordania, exprimandu-si sprijinul pentru cererea de aderare la ONU.