Troy Davis, un afro-american in varsta de 42 de ani, devenit un simbol al luptei impotriva pedepsei capitale, a fost executat noaptea trecuta in penitenciarul Jackson (statul american Georgia), potrivit AFP. Davis a fost executat prin injectie letala, dupa ce fusese condamnat in 1991 la pedeapsa capitala pentru uciderea unui politist, in 1989. De-a lungul celor 20 de ani, barbatul a obtinut in instanta mai multe amanari ale punerii in aplicare a pedepsei si si-a sustinut nevinovatia pana in ultimele clipe ale vietii.

Troy DavisFoto: Reuters

Chiar inainte de a ii fi administrata injectia letala, noaptea trecuta, barbatul le-a spus politistilor ca nu a fost implicat in niciun fel in crima din 1989, pentru care a fost condamnat. "Nu a fost vina mea, nu aveam nicio arma. Dumnezeu sa va binecuvanteze pe voi, cei care va pregatiti sa imi luati viata".

Programata initial la ora locala 19:00 (23:00 GMT), executia a fost intarziata cu patru ore, in asteptarea unei decizii a Curtii Supreme din SUA, care a decis in cele din urma ca Troy Davis trebuie de moara. Decesul a fost constatat la ora locala 23:08 (3:08 GMT), la 15 minute de la inceperea executiei.

Sute de manifestanti, sustinatori ai lui Troy Davis, s-au adunat in fata penitenciarului, sperand intr-o sentinta favorabila a instantei supreme.

Troy Davis reusise, de-a lungul anilor, sa amane 3 sentinte de condamnare la moarte, dupa ce a facut mai multe recursuri si si-a sustinut nevinovatia. In timpul procesului, el a fost identificat de mai multi martori ca fiind autorul crimei din 1989, insa arma crimei nu a fost gasita niciodata, iar de la locul crimei nu au putut fi ridicare amprente digitale sau ADN. Ulterior, cativa dintre martori si-au retras acuzatiile, sustinand ca au fost instigati de politisti sa il indice pe Troy Davis drept autor al crimei.

Decizia de miercuri a Curtii Supreme din SUA a venit la capatul unei zile in care avocatul lui Troy Davis ceruse din nou amanarea executiei, sustinand ca urmeaza sa prezinte noi probe care sa demonstreze nevinovatia clientului sau.

Presedintele american Barack Obama a anuntat, miercuri, prin vocea purtatorului de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, ca nu intentioneaza sa se implice in acest caz, in conditiile in care este vorba de o problema a unui stat federal.

Anneliese MacPhail, mama politistului ucis in urma cu 22 de ani, declara, miercuri, pentru CNN, ca asteapta "in liniste" executia lui Troy Davis, dupa "infernul" pe care l-a trait in urma mortii fiului sau.

Prezentat de sustinatorii sai ca fiind prototipul barbatului de culoare condamnat la moarte, Troy Davis avea de partea sa personalitati precum fostul presedinte american Jimmy Carter, Papa Benedict al XVI-lea sau actrita Susan Sarandon. In plus,sute de manifestatii de sustinere a lui Troy Davis au fost organizate in toate colturile lumii. Franta si Vaticanul cerusera, miercuri, clementa in acest caz.

Cotidianul New York Times a denuntat "erori grave" in dosarul lui Troy Davis, comentand ca acest caz probeaza o data in plus "barbaria pedepsei cu moartea".

In Statele Unite au avut loc, anul trecut, 46 de executii.