Presedintele Parlamentului slovac, Richard Sulik, a declarat miercuri ca partidul sau este pregatit sa torpileze Fondul de salvare al Zonei Euro, instituit pentru a evita falimentul Greciei, pentru a stopa ceea ce el numeste "petrecerea" datoriilor din tarile care utilizeaza moneda unica europeana, relateaza AFP.

"Recesiunea va sosi oricum dar, daca oprim aceasta petrecere, mahmureala va fi mai putin dureroasa decat daca o sa continuam sa traim din datorii", a spus Sulik, intr-un interviu acordat agentiei de presa.

"Ar fi mai bine daca o tara mai importanta decat Slovacia ar bloca intarirea Fondului de salvare dar, daca nu voi avea o alta posibilitate, as putea sa o facu eu", a adaugat el.

Guvernul premierului Iveta Radicova se pronunta pentru intarirea Fondului european de stabilitate financiara.

Dar acest guvern de coalitie de centru dreapta, care dispune de 79 dintre cele 150 de fotolii ale Parlementului, nu poate aproba acest plan de salvare fara sustinerea celor 22 de deputati ai miscarii liberale Libertate si Solidaritate, condusa de Sulik, membru in aceasta coalitie.

Intarirea Fondului de salvare trebuie ratificata de cele 17 state membre ale Zonei Euro. Bratislava intentioneaza sa discute acest proiect in data de 11 octombrie.

"Daca Grecia se prabuseste, anumite banci se vor prabusi probabil si ele si oamenii isi vor pierde economiile. Guvernele trebuie sa salveze banii acestor oameni, este mult mai ieftin decat sa salvam tarile indatorate", a spus Sulik, care are 43 de ani.

El a refuzat sa precizeze in ce conditii ar putea partidul sau sa sustina acest proiect: "Ar fi o eroare sa raspund la aceasta intrebare. Pentru moment spunem nu".

Membra a UE din 2004 si a Zonei Euro din 2009, cu pretul mai multor reforme dureroase, Slovacia este singura tara care a refuzat sa participe la primul imprumut de urgenta acordat Greciei in 2010.