​​Mihail Hodorkovski a dat un interviu agentiei Reuters in care l-a identificat pe vicepremierul Igor Sechin drept principlalul artizan al campaniei de distrugere a grupului IUKOS si a anuntat lansarea noii sale lucrari, dedicata anilor 90, scrie Gazeta.ru. "El poarta responsabilitatea pentru soarta a mii de oameni, al caror viitor a fost distrus indirect de actiunile lui”, a afirmat fostul miliardar si critic al Kremlinului.

Sechin si PutinFoto: Reuters

Hodorkovski l-a numit din nou pe vicepremierul Igor Sechin drept principalul organizator si inspirator al acestui proces. „Nu pot gandi pozitiv despre Sechin. El este organizatorul, el este inspiratorul acelei campanii care a distrus IUKOS, raspandindu-se asupra intregii tari.... el s-a folosit de pozitia sa in stat si a facut ceea ce a facut. Noi toti – milioane de cetateni ai Rusiei, vom avea nevoie de ani buni pentru a face lumina in aceasta afacere, pentru a simti consecintele actiunilor lui. El poarta responsabilitatea pentru soarta a mii de oameni, al caror viitor a fost distrus indirect de actiunile lui”, a spus Hodorkovski.

Potrivit afirmatiilor lui, pana la sfarsitul anului 2003, nu a crezut ca tinta tuturor atacurilor este IUKOS, chiar daca a inteles ca puterea actiona inlusiv impotriva lui personal. „Eram cel mai vizibil om de afaceri, iar din punct de vedere politic am fost cel mai independent dintre ceilalti intreprinzatori rusi. De-a lungul anilor care au precedet arestarea mea, am sustinut opozitia parlamentara... Dar tinta principala a fost IUKOS”, a conluzionat Hodorkovski. El a repetat ca nu intentioneaza, dupa eliberare, sa lupte pentru functia de presedinte al Rusiei, ci se va concentra asupra familiei si a activitatilor civice.

Intrebat cine va fi urmatorul sef al statului, Hodorkovski a raspuns scrut: cel pe care-l va desemna Kremlinul. In orice caz insa, daca la putere va ramane Putin, emigratia rusilor la nivel social si intelectual se va accentua, crede fostul oligarh, adaugand ca, in aceste conditii, nu stie daca va reusi sa-si redobandeasca libertatea.

In mai, pedeapsa lui Hodorkovski a fost redusa cu un an la apel, la 13 ani de inchisoare pentru furt si spalare de bani. Fostul patron IUKOS si fostul sau asociat Platon Lebedev au fost "condamnati definitiv la 13 ani de colonie penitenciara", a precizat atunci judecatorul. Aceasta inseamna ca ei vor fi eliberati in 2016.

Cei doi barbati se afla in inchisoare din 2003, iar pedeapsa initiala de 8 ani a fost majorata in 30 decembrie 2010 la 14 ani.

Al doilea proces a fost considerat de numerosi observatori drept o continuare a reglarii de conturi dintre putere si omul de afaceri care a indraznit sa tina piept Kremlinului si a finantat opozitia. Verdictul a fost criticat de numeroase capitale occidentale.