Frontiera vestica a Cehiei este scena unor conflicte interetnice intre populatia locala si tiganii care s-au stabilit recent in zona, iar ceea ce a inceput ca o serie de lupte brutale, dar izolate, s-a transformat intr-o miscare populara de-a lungul granitei estice cu Germania, scrie Der Spiegel. Iar extremistii de dreapta profita de situatie pentru a alimenta ura.

Proteste in fata unei locuinte ocupate de tigani, in CehiaFoto: Reuters

Jindich Nestler nu se considera rasist. "Tiganii buni pot sa ramana. Dar cei mai multi dintre ei sunt puturosi, criminali si chiar teroristi. Acestia trebuie sa dispara".

Nestler, in varsta de 36 de ani, este unul dintre liderii partidului de extrema dreapta DSSS - Partidul muncitorilor pentru justitie sociala. DSSS este succesorul unui alt partid de extrema dreapta, care a fost interzis de justitia ceha.

Problemele au inceput in urma cu cateva luni, cand tot mai multi romi au inceput sa se mute in aceasta regiune a Boemiei, Sluknovsky vybzek.

Politia a inregistrat o crestere a criminalitatii - furturi, in principal - iar la inceputul lunii august mai multi tineri tigani inarmati cu macete au atacat un bar din Novy Bor, unde avusese loc anterior o lupta intre membrii acestei etnii si alti clienti. "Porci albi", ar fi strigat tiganii.

Romii si imobiliarele

In Cehia, tara cu 10 milioane de locuitori, traiesc aproximativ 250.000 de romi, si nu este o coincidenta faptul ca tot mai multi dintre ei se muta in zona de nord a Boemiei. In tara exista aproximativ 300 de mahalale de acest gen, unele dintre ele amplasate in centrul marilor orase.

Companiile imobiliare platesc tiganii - sau se ofera sa-i scuteasca de datorii - daca renunta la locuintele din orase si se multa in regiuni indepartate precum este cea de la granita cu Germania.

Unul din centrele violentelor este Novy Bor. Aproximativ 300 de neo-nazisti, majoritatea tineri rasi in cap cu geci negre de piele, au marsaluit saptamana trecuta prin micul orasel aflat la 50 de km de granita cu Germania, strigand "Afara cu tiganii" si slogane folosite de membrii partidului de extrema dreapta din Germania, (NPD).

Romii acuza discriminarea cehilor

Reprezentantii romilor se plang de discriminarea constanta cu care se confrunta. Neo-nazistii au aruncat trei coctailuri Molotov intr-o casa locuita de tigani in orasul estic Ostrava. O fetita de doi ani s-a ales cu arsuri grave.

Tiganii din Novy Bor stau in baraci, la marginea orasului.

Un asistent social, care a preferat sa nu-si decline indentitatea, arata spre casele darapanate: "Sigur ca muti romi sunt infractori. Inchizi oamenii in astfel de locuri si te intrebi de ce apar probleme sociale".

Jiri Moravec nu neaga cauza problemelor. Liderul DSSS din Varnsdorf, 20 km nord de Novy Bor, spune: "Un guvern puturos si firme destepte de imobiliare ne-au adus pe cap problema romilor. Acum trebuie sa aplicam legea cu mainile noastre".