Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici propune construirea unui alt gazoduct in Ucraina in locul proiectului South Stream, transmite RIA Novosti. De cealalta parte, analistii sustin ca este putin probabil ca Rusia sa sustina aceasta idee, cu atat mai mult cu cat scopul sau este de a reduce riscurile de tranzit privind livrarea de gaze catre Europa.

Viktor IanukoviciFoto: Agerpres

Ianukovici a declarat ca pretul gazoductul South Stream se va ridica in jurul valorii de 25 de miliarde de euro.

"Noi propunem o solutie flexibila, ceea ce face ca proiectul South Stream sa devina inutil", a declarat presedintele ucrainean in cadrul YES (n.r. Yalta European Strategy), o retea internationala care promoveaza integrarea europeana a Ucrainei. Ianukovici sustine ca gazoductul ar costa de cinci ori mai putin daca ar fi construit pe un teren din sudul Ucrainei.

Potrivit unui reprezentant al Gazprom, constructia South Stream in Ucraina ar fi practic nerecomandata din punct de vedere economic. Traseul initial al conductei prevede ca aceasta sa traverseze Marea Neagra, de la Beregovaya, un oras din Rusia situat la tarmul Marii Negre, pana in Bulgaria, iar de aici spre vestul Europei.

"Este posibila construirea unui gazoduct care sa porneasca din Crimeea catre Marea Neagra, insa acest lucru pare absurd atunci cand unul se poate construi direct, adica de-alungul marii", a declarat Valery Golubev, directorul executiv al gigantului rus Gazprom. El crede, de asemenea, ca propunerea Ucrainei nu prezinta avantaje economice.

Ca si North Stream, gazoductul South Stream urmareste sa reduca dependenta Rusiei fata de tranzitarea Ucrainei. In cazul in care cele doua conducte sunt construite, Ucraina va inregistra pierderi uriase din cauza reducerii tranzitului de gaze.