Un dezertor din Coreea de Nord a fost arestat in Coreea de Sud, fiind suspectat ca planuia un atac cu otrava impotriva unui important activist anti-Phenian ce traieste in Seul, au anuntat vineri oficiali sud-coreeni, citati de HuffingtonPost. Procurori si oficiali din serviciile secrete sud-coreene au declarat ca nord-coreeanul, cunoscut sub numele de Ahn, a incercat sa-l asasineze pe Park Sang-hak, un alt dezertor nord-coreean care se afla in fruntea unei campanii de trimitere in Coreea de Nord a unor fluturasi ce contin mesaje impotriva conducerii de la Phenian.

Doi oficiali sud-coreeni au refuzat sa confirme o informatie relatata de agentia Yonhap, potrivit careia Ahn transporta otrava in momentul in care a fost arestat.

La inceputul acestui an, un tribunal din Coreea de Sud l-a condamnat la 10 ani de inchisoare pe un agent nord-coreean, gasit vinovat de tentativa de asasinare a lui Hwang Jang-yop, un fost membru al elitei comuniste de la Phenian, fugit din Coreea de Nord. Agentul a ajuns in Coreea de Sud afirmand ca e dezertor, insa a fost deconspirat in timpul interogatoriilor.

Anchetatorii sud-coreeni nu au comentat pe marginea informatiilor prezentate de presa de la Seul ca Anh ar putea sa fie si el un agent infiltrat.

Detaliile planului sau nu au fost facute publice, insa Park Sang-hak a spus ca aceasta a incercat sa aranjeze o intalnire intre ei. Ahn a fost arestat imediat. Daca va fi gasit vinovat, el risca sa fie condamnat la moarte.

Arestarea lui Ahn a venit in contextul in care Coreea de Nord a criticat vehement activisti precum Park, amenintandu-i ca-i va bombarda din cauza ca trimit fluturasi anti-Phenian peste granita.

Tensiunile dintre cele doua tari s-au amplificat in noiembrie trecut, dupa ce armata nord-coreeana a bombardat o insula ce apartine Sudului, omorand patru oameni. Ofcialii de la Seul afirma, de asemenea, ca Phenianul este responsabil pentru scufundarea unui vas de razboi sud-coreean, in martie 2010.

Relatiile dintre Seul si Phenian s-au deteriotat dupa ce conservatorul Lee Myung-bak a devenit presedinte in Coreea de Sud, in 2008.

In ultima perioada, Coreea de Sud si-a intensificat campania impotriva celor despre care crede ca ajuta Phenianul. Recent, procurorii au arestat cinci sud-coreeni banuiti ca spionau pentru Nord.