Legea care interzice rugaciunile pe strazile din Paris a intrat in vigoare incepand de vineri, ministrul de Interne, Claude Gueant, promitand ca noua legislatie va fi aplicata cu strictete, transmite Telegraph. Oficialul a afirmat ca legislatia ar putea fi extinsa ulterior si in restul Frantei, in special in orasele Nisa si Marsilia, unde "problemele persista".

Paris, 2 septembrie 2011Foto: Agerpres

Gueant a avertizat ca politia va folosi forta daca musulmanii, dar si credinciosii ce apartin altor religii, vor incalca legea menita sa pastreze seculare spatiile publice din capitala franceza.

Ministrul de Interne de la Paris a afirmat ca noua lege va fi aplicata cu strictete "deoarece raneste sensibilitatea multora dintre cetatenii nostri".

Intr-o declaratie pentru Le Figaro, Claude Gueant a afirmat ca "vigilenta mea va fi neabatuta pentru ca legea sa fie aplicata. Rugaciunile in strada nu sunt demne pentru practicile religioase si incalca principiile secularismului".

Ministrul a precizat ca "toti liderii musulmani sunt de acord" cu aceasta legislatie.

In decembrie 2010, Marine Le Pen, lidera a Frontului National, a provocat un adevarat scandal dupa ce a facut o paralele intre obiceiul musulmanilor de a se ruga in strada si ocuparea Parisului de catre nazisti, in al Doilea Razboi Mondial, "fara tancuri sau soldati". Ea a afirmat atunci ca este "un act politic al fundamentalistilor".

Partidul presedintelui Nicolas Sarkozy a denuntat comentariile facute de Le Pen, insa seful statului a cerut lansarea unei dezbateri despre Islam si secularism, afirmand ca multiculturalismul a esuat in Franta.

Gueant a promis atunci ca va interzice "in cateva luni" rugaciunile pe strazi la nivel national, spunand ca "strazile sunt pentru sofat, nu pentru rugat".

Ministrul de Interne a spus joi ca problema rugaciunilor publice a fost limitata la doua strazi din districtul Goutte d'Or, in arondismentul 19 din Paris, unde "mai mult de o mie" de persoane blocheaza soseaua in fiecare zi de vineri.

Potrivit unui acord semnat in aceasta saptamana, credinciosii musulmani vor putea sa foloseasca spatiul unei statii de pompieri din apropiere, pana cand se va construi o moschee mai mare.

Seicul Mohamed salah Hamza, care conduce una dintre moscheele din Paris unde deseori oamenii se roaga in strada, a declarat ca va respecta legea, insa a spus ca "nu suntem vite" si ca "nu e pe deplin satisfacut de noua locatie".

Potrivit corespondentului Telegraph la Paris, credinciosii musulmani se rugau pe strazi vineri in fata mai multor moschei.

Franta are cel mai mare numar de musulmani din Europa, respectiv 5.000.000 de persoane.