Danemarca si-a ales prima femeie prim-ministru, punand astfel capat celor zece ani de guvernare de centru-dreapta cu influenta populista, relateaza AFP. Lars Rasmussen, al carui Partid Liberal a condus coalitia de centru-dreapta din 2001, si-a recunoscut infrangerea, deschizandu-i calea lui Helle Thorning-Schmidt, lider al Partidului Social Democrat, sa preia conducerea guvernului.

Helle Thorning-SchmidtFoto: Reuters

Blocul de centru-stanga a castigat 91 din cele 179 mandate, fata de cele 88 blocului de dreapta al lui Rasmussen, dupa 99% din voturi numarate, potrivit FT. "Ne putem lua adio de la zece ani de dominatie burgheza. Acum avem posibilitatea de a schimba Danemarca", a declarat Thorning-Schmidt.

Victoria ei va reduce influenta Partidului Popular danez, al carui rol in calitate de aliat crucial al guvernului, in ultimul deceniu, a condus Danemarca spre adoptarea uneia dintre cele mai stricte legi anti-imigratie din Europa.

Sondajele de opinie au prezis o schimbare de guvern, pe fondul slabiciunii continue a economiei daneze. Cu toate acestea, cu mai putin de 1 punct procentual care separa cele doua parti, opozitia s-a bazat pe voturile primite din teritoriile autonome Groenlanda si insulele Feroe.

Potrivit FT, Thorning-Schmidt se va confrunta acum cu o sarcina extrem de dificila si anume de a construi o coalitie de guvernamant capabila cu ajutorul celei mai slabe majoritati din parlament.

Thorning-Schmidt a promis masuri de stimulare pentru a revigora cresterea economica, inclusiv cresterea cheltuielilor pentru sanatate si educatie. Aceste masuri ar putea fi sustinute prin taxe mai mari pentru banci si persoanele cu venituri mari, precum si prin suplimentarea cu o ora a programului de lucru saptamanal al danezilor.

In timpul campaniei, Rasmussen a catalogat planurile opozitiei ca fiind "iresponsabile" si a acuzat ca o eventula implementare a lor nu ar face decat sa erodeze competitivitatea si sa slabeasca finantele publice.

Pe de alta parte, el a promis reducerea sporurilor la pensionare, pentru a atinge tinta de deficit de 4,6% anul viitor, afirmand ca Danemarca nu are nevoie de marirea taxelor.

Rasmussen a ocupat functia prim-ministru din 2009, atunci cand predecesorul sau, Anders Fogh Rasmussen, a devenit secretar-general al NATO.

Thorning-Schmidt a promis ca va "schimba tonul" dezbaterilor asupra imigratiei, dupa o perioada in care reputatia Danemarceu pentru toleranta si valori liberale a fost adesea pusa sub semnul intrebarii. Cu toate acestea, analistii s-au ferit sa interpreteze victoria opozitiei ca fiind un semn ca "sentimentul anti-imigrantie" va disparea.