Miliardarul rus Mihail Prohorov a fost demis joi din fruntea partidului de dreapta Pravoe Delo si a acuzat administratia de la Kremlin ca se afla in spatele acestei miscari, la mai putin de trei luni de alegerile legislative, relateaza AFP.

ProhorovFoto: Reuters

Prohorov, locul trei in randul miliardarilor rusi, preluase in primavara conducerea acestui partid, cu acordul puterii, dar astazi a anuntat ca il paraseste cu totul, dupa ce un vot in timpul diminetii l-a demis din fruntea formatiunii politice.

"Cer tuturor partizanilor mei sa plece din acest partid marioneta, cer tuturor celor care nu sunt indiferenti fata de viitorul tarii noastre sa se uneasca si sa nu abandoneze politica", a spus Prohorov in fata presei, anuntand crearea unei noi miscari politice.

Comisia electorala, citata de agentia Ria Novosti, a precizat imediat ca noua formatiune nu va putea sa se inscrie la alegerile din 4 decembrie.

Cu o zi in urma, miliardarul acuzase Kremlinul ca pregateste demiterea sa.

Prohorov a denuntat joi rolul jucat de Vladislav Surkov, directorul adjunct al administratiei prezidentiale, un apropiat al premierului Vladimir Putin.

"Este un papusar care a privatizat de mult sistemul politic, punand presa sub presiune si inducand in eroare conducerea tarii", a declarat Prohorov.

Miliardarul, care a subliniat intotdeauna ca nu se situeaza in opozitie, ci se vrea "o alternativa la partidul puterii", preluase conducerea partidului Pravoe Delo cu acordul presedintelui Dmitri Medvedev. De aceaa, demiterea sa a suscitat perplexitate la Moscova.

Anumiti observatori au mers pana acolo incat au afirmat ca ultimele evolutii din fruntea Pravoe Delo respecta un scenariu scris de la cap la coada la Kremlin.