​SUA sunt pe punctul de a trimite un avion fara pilot in Coreea de Sud, care ar putea lua imagini mai detaliate ale activitatii militare ale Coreei de Nord, relateaza un cotidian american specializat pe informatii militare, potrivit AFP.

In prezent, Washinton negociaza cu Seul pentru o drona Global Hawk care sa zboare aproape de zona demilitarizata care separa cele doua Corei, potrivit Stars and Stripes.

"Cred ca suntem foarte aproape", a declarat seful serviciului de supraveghere si recunoastere din Air Force de la Hawaii, citat de publicatie.

Ministrul Apararii sud-coreean nu a putut fi contactat.

SUA, care are 28.500 de soldati in sudul peninsulei, supravegheaza deja activitatile militare ale Phenian-ului prin satliti si avioane spion U-2 (cu pilot).

Global Hawk are o durata de zbor mai lunga, de pana la 40 de ore, la o altitudine de circa 20 km si sa poate sa "observe" tinte de la o distanta de pana la 550 km. O drona care survoleaza sudul zonei demilitarizate - care in ciuda numelui sau este unul dintre locurile cele mai militarizate din lume - ar putea "vedea" toata Coreea de Nord, pana in China, la nordul raului Yalu.

Drona este echipata cu camere cu infra-rosu si cu raza lunga de actiune, radare si micro-detectoare, care pot intercepta semnale militare straine.