Presedintele Nicolas Sarkozy si premierul britanic David Cameron urmeaza sa ajunga joi, in Libia, pentru a veni in sprijinul noului guvern instalat la Tripoli, informeaza AFP.

Nicolas Sarkozy si David Cameron la Palatul ElyseeFoto: Reuters

UPDATE Liderul Consiliului National de Tranzitie, Moustafa Abdeljalil, a confirmat vizita presedintelui Sarkozy in Libia.

Cu ocazia vizitei din Libia, autoritatile franceze au trimis la Tripoli aproximativ 160 de politisti francezi care trebuie sa asigure securitate presedintelui Sarkozy, potrivit unor surse din politie. Deplasarea a fost confirmata, fara a se oferi insa alte detalii, si de surse apropiate noii puteri de la Tripoli. Presedintia franceza si guvernul britanic nu au comentat pe marginea acestui subiect.

Pentru aceasta misiune au fost pregatite doua avioane separate, care urmeaza sa decoleze din Franta in aceasta seara, iar politistii au fost instruiti sa se prezinte in haine civile si purtand veste antiglont, fara aparate de fotografiat sau telefoane mobile asupra lor. Politistii francezi vor asigura securitatea unui hotel, a unui spital si a unui punct de trecere din Tripoli. Intoarcerea ar urma sa aiba loc vineri.

Potrivit unor surse, filosoful si scriitorul francez Bernard-Henri Levy, un apropiat al Consiliului National de Tranzitie din Libia, va face parte din aceasta delegatie.

Franta si Marea Britanie s-au aflat in fruntea operatiunii militare lansate de NATO in Libia, de la mijlocul lunii martie, care a dus la prabusirea regimului lui Muammar Gaddafi. In momentul de fata, teritoriul libian este controlat in mica masura de partizanii fostului lider libian.