Compania farmaceutica Merck si-a aparat marti vaccinul Gardasil in urma atacurilor venite din partea republicanului Bachmann care a sustinut ca vaccinul are efecte secundare si si-a atras critici din mai multe tari.

Acuzele au fost aduse in timpul unei dezbateri electorale cand Michelle Bachmann l-a acuzat pe Rick Perry, contacandidatul sau si guvernator de Texas, ca a primit donatii de la Merck pentru campania sa, iar in schimb acesta si-a folosit influenta ca vaccinul Gardasil sa fie distribuit la fetele din statul pe care-l conduce.

"Faptele sunt clare despre Gardasil. Eficacitatea si siguranta Gardasil au fost stabilite in studii clinice efectuate pe mii de pacienti", au spus reprezentantii Merck intr-o declaratie.

Medicamentul Gardasil este un vaccin destinat prevenirii cancerului de col uterin si al altor boli precanceroase produse de papilomavirusul uman (HPV). Gardasil este autorizat in Uniunea Europeana (UE) din luna septembrie 2006.

Laboratorul Merk mai sustine ca valabilitatea produsului sau a fost reconfirmata chiar luna trecuta de catre Institutul de Medicina al SUA.

"In ciuda atentiei mass-media si a ecoului puternic in randul populatiei, aceste vaccinuri raman unul dintre cele mai bune instrumente din arsenalul de sanatate publica", se mai arata in declaratia data de Merck.

Vaccinul a starnit numeroase reactii negative si in Europa in 2009 cand Comitetul pentru medicamente de uz uman al Agentiei Europene a Medicamentului a trimis Comisiei Europene un raport privind cazul a doua fete din Spania vaccinate cu Gardasil impotriva cancerului de col uterin, care dupa imunizare au avut convulsii repetate, prelungite si pierderea cunostiintei.

Si in Romania reactiile au fost diferite, mai mute ONG-uri si asociatii religioase protestand impotriva administrarii acestuia elevelor.