Uniunea Europeana va propune vineri un mecanism de suspendare din spatiul Schengen a tarilor cu probleme, o miscare diplomatica menita partial sa puna presiune asupra Greciei, pentru ca aceasta sa mentina imigrantii in afara zonei de libera circulatie, relateaza, in editia online, Financial Times, preluat de Mediafax.

Propunerea, denumita neoficial "clauza Grecia", urmeaza sa fie anuntata odata cu noile masuri propuse de Comisia Europeana pentru inasprirea normelor ce guverneaza zona de libera circulatie. Aceasta va permite ca o tara sa fie suspendata temporar din Schengen, caz in care vor fi reintroduse controalele la frontiera intre tara respectiva si restul UE.

"Orice miscare de a exclude tari (din spatiul Schengen) va fi clar indreptata catre Grecia, intre altele, care a fost o problema pentru Schengen inca de la aderarea sa in 2000", a declarat Hugo Brady, de la Centrul European de Reforma din Bruxelles.

Din numarul estimat de 104.000 de imigranti care au intrat ilegal in UE in 2010, aproximativ 88.000 au ajuns trecand frontierele grecesti. Chiar si cu o crestere a numarului de imigranti ajunsi in Malta si Italia din Libia si Tunisia in ultimele luni, Grecia va ramane probabil principala poarta de intrare in Europa a imigrantilor ilegali si in 2011.

Propunerea Comisiei, consultata de Financial Times, sustine ca perspectiva suspendarii din Schengen are un scop mai mult de descurajare, ea urmand sa fie folosita doar in ultima instanta, in cazul in care tara nu reuseste sa raspunda asistentei UE.

Unii oficiali cred ca Grecia a atins deja acest punct. Peste 26.000 de imigranti au trecut granita dintre Grecia si Turcia de la inceputul anului, potrivit agentiei europene Frontex. Acest lucru s-a intamplat in pofida numeroaselor misiuni ale Frontex destinate consolidarii granitei si a faptului ca Grecia a primit circa 350 de milioane de euro din bugetul european pe sapte ani pentru a-si securiza granitele si a gestiona problema refugiatilor.