Victimele preotilor pedofili au depus o plangere la Tribunalul Penal International (TPI) impotriva Papei si a altor oficiali ai Bisericii Catolice pentru "crime impotriva umanitatii", a anuntat marti asociatia fostelor victime, SNAP, citata de AFP.

Conducatorii SNAP, asistati de avocatii ONG-ului american "Center for constitutional rights", au prezentat o "cerere de declaratie de competenta jurisdictionala".

Ei acuza conducerea Vaticanului ca "au tolerat si facut posibil camuflajul sistematic si larg raspandit al violurilor si crimelor sexuale impotriva copiilor din intreaga lume".

"Crime impotriva a zeci de mii de victime, in majoritatea lor copii, au fost ascunse de oficiali de inalt nivel ai Vaticanului. In acest caz, toate drumurile duc la Roma", a afirmat avocatul CCR, Pamela Spees.

Scandalul pedofiliei a discreditat Biserica Catolica in multe tari, chiar daca o mica minoritate de preoti a fost vinovata.

Papa Benedict al XVI-lea si-a exprima rusinea si a cerut scuze in numele bisericii, idemnand la toleranta zero in privinta pedofililor.