Putin peste 3000 de turisti au vizitat in 2010 provincia Bamyan din centrul Afganistanului. Cativa dintre acestia au innoptat la hoteul Silk Road din capitala provinciei si au cunoscut-o pe Hiromi Yasui, jurnalista care a venit pentru prima data in Afganistan in '93 si s-a indragostit de acesta tara. In 2001, dupa atentatele de la New York, ea s-a casatorit cu un afgan si in 2007 si-a deschis propriul hotel. Hiromi Yasui spune ca a fost cucerita de Afganistan in timp ce cauta nomazi pentru a-i fotografia, ca isi doreste ca luptele sa inceteze si ca afganii din Bamyam sa traiasca din turism.

Hiromi Yasui si sotul eiFoto: Hotnews

Unul dintre cele mai cunoscute puncte din provincia Bamyan este probabil hotelul Silk Road, care este detinut de un cetatean japonez. Hiromi Yasui, proprietara Silk Road din Bamyan, povesteste ca a ajuns in Afganistan ca jurnalist, in anii 90. “Am ajuns prima data in Afganistan in '93, ca ziarist. Inca mai lucrez ca jurnalist. Atunci doream sa fac poze cu nomazii. Dupa '93, am revenit in fiecare an in Afganistan. Inainte de 9/11 eram in Afganistan mai tot timpul. Dupa atentatele teroriste, agentia Kyodo News nu avea nici un jurnalist aici si asa ca am inceput sa lucrez pentru ei si lucrez si acum pentru ei”, spune Hiromi Yasui. Tot atunci i-a venit ideea de a construi un hotel.

Hiromi Yasui spune ca a ramas in Afganistan pentru ca iubeste tara si in special Bamyan-ul. Are insa si un alt motiv pentru care a decis sa isi traiasca viata intr-un loc atat de periculos: sotul ei afgan. Povesteste cu entuziasm cum s-a indragostit de el dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Actualul sot era soferul ei si astfel cei doi s-au cunoscut mai bine si au ramas impreuna. Hiromi Yasui spune ca relatia lor nu a fost lipsita de peripetii. “A trebuit sa ne casatorim in secret”, spune japoneza. Motivul? Ea era un strain care s-a indragostit de un afgan, un fapt destul de neobisnuit pentru populatia locala.

Inainte sa vina in Afganistan, Hiromi Yasui a mai lucrat ca jurnalist in Palestina, Pakistan, Irak. Spune ca la un moment dat a calatorit si prin Europa de Est si a vizitat si Bucurestiul. Acum, impreuna cu sotul ei, care este un localnic afgan, manageriaza un hotel cu 10 camere aflat la mica distanta de o zona cu potential turistic - muntele unde a fost sculptata cea mai mare statuie a lui Buddha, distrusa in 2001 de talibani.

Pe langa faptul ca este jurnalist, Hiromi Yasui detine si o licenta de hotelier in Japonia, unde a si lucrat in domeniu. Astfel ca, dupa ce s-a stabilit in Afganistan, a fost contactata de fostul ei patron. “Si lui ii place Afganistanul si mi-a spus ca vrea sa faca ceva aici. Asa ca m-a finantat pentru constructia hotelului”, spune Hiromi Yasui.

Hotelul Silk Road

Hotelul Silk Road

Foto: Hotnews

Lucrarile la hotel au inceput in 2003 si au durat patru ani. Un an durat constructia zidului. Desi este situat in provincia cea mai pasnica din Afganistan, hotelul este totusi pazit. Are un zid de aparare si sarma ghimpata. Pe langa asta exista doua turnuri de control si garzi care monitorizeaza intrarea. Hiromi Yasui spune ca lucrarile au durat foarte mult pentru ca toate materialele au fost aduse din Kabul, adica de la 200 de kilometri pe un drum care trece prin munte si nu este tocmai cel mai sigur.

Despre cate de greu este sa coduci un hotel in Afganistan, Hiromi Yasui spune ca principalele probleme sunt lipsa electricitatii: hotelul are un generator. O alta problema este faptul ca nu exista forta de munca bine calificata. “Cei de aici nu au mai vazut un asemenea hotel. Ei nu stiu cum se lucreaza intr-un astfel de loc. In plus, cand am inceput, rata de analfabetism era foarte mare. A trebuit sa le fac eu traninguri si sa ii invat de toate”, povesteste Hiromi Yasui. In plus, chair si taxele sunt foarte mari. Taxa pe profit este de 20%, pe langa care se mai adauga si alte taxe. In hotelul condus de japoneza lucreaza 20 de persoane.

Chiar si in aceste conditii, Hiromi Yasui nu duce lipsa de clienti. “Noi suntem deschisi in general 7 luni pe an. Anul acest am avut in jur de 300 de clienti. In general, avem ocupate cam 90% din camere”, a mentionat Hiromi Yasui. Clienti insa nu inseamna acelasi lucru cu turisti. Majoritatea lor sunt expati ai diferitelor natiuni care participa la misiunea NATO din Afganistan sau jurnalisti. Totusi din cei 300 de clienti 10 au fost turisti adevarati. Cat despre castiguri, acestea nu sunt foarte mari deoarece Hiromi Yasui inca trebuie sa plateasca imprmutul pe care l-a primit pentru constructia cladirii.

Cat despre viitorul afacerii sale in Bamyan, Hiromi Yasui afirma ca ar putea inflori daca in Afganistan ar exista pace. “Inainte de talibani, in anii 70, aici veneau zeci de mii de turisti. Foarte multi japonezi. Veneau pentru statuia lui Buddha. Cred ca daca ar fi pace ar veni si acum multi. Acum nu le este permis sa vina”, a declarat Hiromi Yasui. Cu toate acestea, viitorul e pus sub semnul intrebarii deoarece in Afganistan a inceput un proces de tranzitie a atributiilor de securitate de la NATO la autoritatile afgane. La fel ca multi dintre afgani, si Hiromi Yasui este ingrijorata de faptul ca, dupa 2014, cand NATO ar trebui sa paraseasca tara, talibanii vor reveni la putere si vor instaura un regim sangeros. “Acum nu ma gandesc la asta, mai bine ma ocup de afacerea mea”, spune Hiromi Yasui.

O provincie cu potential turistic

Provincia Bamyan unde Hiromi Yasui si-a construit hotelul este una din cele 34 de provincii ale Afganistanului. Este situata in zona centrala a tarii. Majoritatea celor peste 380 mii de locuitori sunt etnici Hazara cunoscuti pentru faptul ca nu ii simpatizeaza pe talibani. Bamyan este si prima provincie unde NATO a predat atributiile de securitate autoritatilor afgane. Provincia este cunoscuta si pentru faptul ca nu a fost una din tintele predilecte ale talibanilor, unul dintre motive fiind acela ca populatia locala nu ii ajuta pe talibani.

Guvernatoarea provinciei, Dr. Habiba Sarabi, spune ca Bamyan, pe langa faptul ca este un loc superb, are potentialul de a deveni o destinatie turistica importanta pentru Afganistan. “Avem atatea locuri frumoase cum sunt statuile lui Buddha, orasul Rosul si alte locuri. Cred ca putem dezvolta turismul aici in asa fel incat si populatia sa poata trai din asta”, a afirmat Sarabi.

In Bamyan exista nu mai putin de opt locuri care au intrat in patrimoniul UNESCO. Principala atractie este muntele unde a fost sculptate cele mai mari statui ale lui Buddha. Doua statui

Statuile lui Buddha, distruse de talibani

Statuile lui Buddha, distruse de talibani

Foto: Hotnews

datand din secolul VII au fost sculpate direct in munte. Cele doua au reprezentat atractia locului pana in 2001, cand au fost distruse de talibani. Pe langa cele doua statui imense, in munte exista 150 de nise sapate unde existatu tot atatea statui ale lui Buddha.

Un alt loc considerat turistic pentru Afganistan este Band-e-Amir. O zona cu o serie de sase lacuri spectaculoase, fiecare lac fiind despart de un baraj natural. Fiecare lac este plasat la cativa metri mai jos decat precedentul. Locul are si o semnificatie spirituala. Potrivit localnicilor Hazara, Ali, varul si ginerele profetului Mohamed, ar fi creat lacurile si apoi s-a rugat pe marginea unuia din ele, loc care acum serveste drept zona de pelerinaj. Pe langa cele doua zone, in Bamyam poate fi vizitat si Orasul Rosu, o veche asezare de pe o colina din vecinatate care este suprinzatoare prin coloritul de un rosu martian.

O fundatie care are mai multe proiecte in Afganistan, Aga Khan Foundation, a demarat in 2010 un proiect de mediatizare a schiului in Bamyan. Potrivit informatiilor oferite de reprezentantii fundatiei, muntii care inconjoara regiunea sunt propice pentru practicarea schiului. In 2010 a fost organizat chair si un festival traditional, “Festivalul jocurilor de iarna”, prin care s-a promovat acest sport. Reprezentantii fundatie au mai mentionat ca Bamyan-ul a fost vizitat in 2010 de peste 3000 de persoane.

Cu toate ca hotelul este situat in Bamyan, declarata provincie turistica, caracterizarea este destul de generoasa, deoarece pentru un turist obisnuit este foarte greu sa ajunga acolo. In Afganistan se poate ajunge cu avionul din Dubai. Exista zboruri comerciale care pleaca din Dubai si aterizeaza in Kabul. Insa din Kabul pana in Bamyan se poate ajunge cu elicopterul sau cu masina, desi varianta a doua este total nerecomandata din cauza drumului care uneori este tinta talibanilor. Cat despre zborurile cu elicopterul, acestea sunt realizate in cea mai mare parte de armata.