Premierul grec George Papandreu s-a angajat sambata sa respecte strict angajamentele de austeritate asumate de tara sa, pentru a nu pune Grecia "in pericol", in cadrul unui discurs sustinut sambata seara la Salonic, relateaza AFP.

"La momentul unde se afla acum Zona Euro (...), fiecare intarziere, fiecare ezitare, orice alta opinie decat cea a respectarii fidele a angajamentelor noastre (...) este periculoasa pentru tara si pentru cetateni", a spus acesta, in fata partenerilor sociali, la Salonic, unde manifestantii anti-austeritate au strans 20.000 de persoane sambata seara.

Mai multe ciocniri au avut loc la inceputul serii intre protestatari si fortele de ordine, in conditiile in care tara, aflata din nou in pragul falimentului, este obligata sa puna in practica inca o cura de austeritate si sa accelereze privatizarile.

Fortele de politie au folosit gaze lacrimogene pentru a respinge aproximativ 3.000 de soferi de taxi care refuza sa accepte liberalizarea profesiei lor, una dintre multiplele reforme lansate de guvern la cererea finantatorilor internationali.

"Nu datoram nimic, nu platim nimic, nu vindem nimic, nu ne e frica!", scria pe afisul central al manifestantilor, carora li s-au alaturat studentii care se opun recentei reforme a universitatilor, in timp ce un grup de suporteri ai clubului local de fotbal Heraklis protesteaza impotriva excluderii din prima divizie.