Bulgaria continua sa fie optimista in privinta admiterii sale in spatiul Schengen anul acesta, chiar daca va fi vorba despre o aderare in mai multe etape, a declarat joi ministrul de Interne de la Sofia, Tsvetan Tsvetanov, citat de AFP. "Bineinteles, o aderare in mai multe etape este acceptabila in conditiile actuale", a adaugat oficialul bulgar.

O eventuala deschidere a frontierelor aeriene si maritime, ca o prima etapa a procesului de aderare, pana la sfarsitul anului, "va fi o dovada ca am indeplinit criteriile de aderare la Schengen", a adaugat ministrul bulgar.

Pe de alta parte, o deschidere a frontierelor terestre intr-o a doua faza, in 2012, ar trebui sa permita Bulgariei sa limiteze presiunea imigratiei dinspre Grecia si Turcia, a mai spus Tsvetan Tsvetanov.

Romania si Bulgaria indeplinesc majoritatea cerintelor tehnice impuse pentru aderarea la Schengen, insa se lovesc de reticenta unor tari precum Franta, Germania sau Olanda. Atat Parisul, cat si Berlinul sustin ideea unei aderari in mai multe etape a celor doua tari, ce ar urma sa se incheie la sfarsitul anului 2012.