Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a primit in cadrul Forumului Economic de la Krynica (Polonia) premiul "Omul Anului", care se acorda pentru realizari ce au avut o influenta semnificativa in Europa Centrala si de Est. Premiul, decernat in trecut Papei Ioan Paul al II-lea sau lui Jose Manuel Barosso, a fost inminat de premierul Poloniei, Donald Tusk.

Tusk a declarat, potrivit Unimedia, ca Filat a manifestat curaj si determinare in promovarea reformelor pentru integrarea europeana a Republicii Moldova. "Acum cativa ani, nimeni nu ar fi spus ca drumul spre Uniunea Europeana al Moldovei va fi atat de intens. Aceasta se datoreaza vointei politice de care au dat dovada liderii Republicii Moldova", a spus premierul Poloniei.

Reamintim ca Polonia este unul dintre sustinatorii majori ai Republicii Moldova in interiorul Uniunii Europene. Impreuna cu Suedia, Polonia a avut initiativa lansarii in mai 2009 a Parteneriatului Estic (EaP), o miscare ce incearca sa imbunatateasca cadrul relatiilor dintre Uniunea Europeana si sase vecini est-europeni (Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan si Armenia). Principalele obiective ale Parteneriatului Estic sunt asocierea politica si integrarea economica a acestor tari cu Uniunea Europeana.