Prim-ministrul ucrainean Mykola Azarov a facut apel la cetateni, miercuri, sa-si tina usile si ferestrele bine inchise si sa economiseasca gaz atunci cand gatesc, din cauza contractului "inrobitor" de furnizare a gazelor pe care Ucraina il are cu Rusia, transmite RIA Novosti.

"Le cerem cetatenilor sa faca tot ce le sta in putinta pentru a economisi energie. Pentru ca, in conditiile "gaurei de gaz" impuse intregii populatii - acel contract inrobitor, ferestrele inchise, usile etanse si folosirea chibzuita a cuptoarelor cu gaz sunt o chestiune de patriotism si supravietuire", a declarat Azarov in cadrul unei sedinte de guvern, referindu-se la acordul privind livrarea de gaze semnat in 2009 cu Rusia.

Kievul si Moscova sunt in prezent intr-o disputa privind pretul gazelor, Ucraina incercand sa revizuiasca acordul incheiat pe 10 ani cu Rusia, in care pretul la gaz este stabilit in functie de pretul petrolului, aflat in crestere in ultima vreme. Azarov a sustinut ca acordul este nedrept si ca Ucraina plateste mai mult cu pana la 6 miliarde de dolari pe an pentru gaze.