Autoritatile ruse intentioneaza o ampla reforma a Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (ODKB), cu scopul transformarii acestei structuri in principalul instrument de mentinere a pacii, menit sa asigure ordinea in timpul conflictelor din fostele republici sovietice. Una dintre misiunile centrale ale ODKB, care reuneste Rusia, Belarus, Kargazstan, Tadjikistan, Kazahstan, Uzbekistan si Armenia, va viza dezvoltarea relatiilor de parteneriat cu NATO, scrie Kommersant.

Publicatia a aflat ca problema reformarii organizatiei va fi ridicata de presedintele Dmitri Medvedev la traditionalul forum politic de la Iaroslavl. Institutul pentru dezvoltare moderna, unul dintre autorii proiectului de reorganizare, este de parere ca ODKB trebuie sa devina principala forta de mentinere a pacii in tarile Asiei centrale si in regiunile limitrofe.

Printre altele, organizatia trebuie sa monitorizeze si sa avertizeze in legatura cu eventuale conflicte capabile sa puna in pericol securitatea regionala.

Pe viitor, dupa modelul ONU, ODKB ar putea participa la oepratiuni de pace dincolo de zona ei de responsabilitate si sa influenteze situatiile tensionate prin intermediul emisarilor ei speciali.

Expertii sunt de parere ca NATO va saluta transformarile anuntate in ODKB, pe fondul situatiei delicate din Afghanistan.