Niveluri ridicate de arsenic, care depasesc limita de siguranta, au fost detectate in nordul regiunii Tohoku din Japonia, in namolul din zonele de coasta lovite de tsunami in urma cutremurului din 11 martie, potrivit The Telegraph.

Studiul s-a axat pe studierea probelor de namol din mai multe regiuni de coasta din Iwate, Miyagi si Fukushima, prefecturile cel mai grav afectate in urma tsunamiului din 11 martie.

Cel mai ridicat nivel de arsenic s-a descoperit in Kesennuma, o zona din prefectura Miyagi. Potrivit specialistilor de la Universitatea Tohoku, in zona de tarm s-au gasit concentratii de arsenic de 25 de ori mai mari peste limita recomandata. In alte cateva zone din nord-est, s-au descoperit, de asemenea, concentratii de cinci ori mai mari peste nivelul maxim recomandat de autoritati.

Se crede ca arsenicul s-a acumulat pe fundul marii in trecut, din cauza minelor de metal care s-au format de-alungul coastei Tohoku.

"Scurgerea de arsenic in mare si acumularea pe fundul marii in trecut ar putea fi provocata, aparent, de tsunami", a declarat Noshiyoshi Tsuchiya, profesor de geologie la Universitatea Tohoku.

Contaminarea cu arsenic este cea mai recenta dintr-un sir de probleme cu care se confrunta regiunea Tohoku, dupa cutremurul si tsunamiul din 11 martie. Autoritatile japoneze au anuntat ca aproximativ 80% din molozul adus de tsunami in regiune a fost eliminat, iar casele au fost reconstruite.