Autoritatile egiptene au inceput ridicarea unui zid in jurul ambasadei Israelului la Cairo, lucrari ce au loc in conditiile in care relatiile dintre cele doua tari traverseaza o etapa delicata, relateaza luni AFP.

Zidul de peste doi metri inaltime este un ansmblu de panouri de beton, amplasat pe un larg bulevard care duce la un pod, in fata cladirii ce adaposteste reprezentanta diplomatica. O parte a fost deja vopsita in culorile negru, alb si rosu, ale drapelului egiptean.

Manifestatii importante au avut loc in ultimele saptamani in fata misiunii diplomatice a Israelului la Cairo, dupa ce cinci politisti egipteni au fost ucisi in timp ce fortele israeliene ii urmareau pe preaupusii autori ai atacurilor comise la 18 august in sectorul Eilat, din sudul Israelului, in apropiere de frontiera cu Egiptul.

Egiptul a cerut Israelului sa prezinte scuze oficiale si o ancheta privind circumstantele mortii acestor politisti.

In timpul uneia dintre aceste manifestatii, un egiptean a reusit sa escaladeze impozanta cladire si sa inlocuiasca steagul israelian cu cel al Egiptului, in uralele multimii.

Oficiali egipteni citati de presa au asigurat insa ca zidul vizeaza protejarea locuitorilor, nu a ambasadei.

Acest zid "are ca scop protejarea proprietatilor private din zona ambasadei si evitarea ciocnirilor intre manifestanti si locuitorii de la etajele inferioare ale cladirilor vecine cu cea in care se afla ambasada", a declarat guvernatorul din Giza, Ali Abdel Rahmane, responsabil de zona in care se afla misiunea diplomatica israeliana.

"Nu are nimic de-a face cu protectia ambasadei Israelului", a asigurat el.

Egiptul este prima tara araba care a incheiat un acord de pace cu statul evreu, in 1979.