​Gigantul suedez Ikea a folosit prizonieri politici din Republica Democrata Germana ca "sclavi" pentru a face mobila, se arata in documente ale politiei secrete dezvaluite de o televiziune germana, potrivit Daily Telegraph.

Ikea a dezvoltat relatii puternice cu statul comunist in anii 1970, unde a deschis mai multe spatii de productie, una dintre acestea folosind prizonieri politici la realizarea de canapele, sustine compania de televiziune WDR, citand arhive Stasi (Ministerul pentru Securitatea Statului).

Fabrica din Waldheim se afla langa o inchisoare, iar detinutii ar fi fost folositi la munca neplatita.

Fondatorul Ikea, Ingvar kamprad, este citat intr-o document Stasi spunand ca, desi nu are cunostinta de acest fapt, daca situatia este reala este "in interesul societatii".

"Echipa noastra locuia la ultimul etaj de la fabrica, cu geamurile acoperita. Masinile erau la ultimul etaj si nu apucai sa te odihnesti aproape deloc. Nu aveam cum sa ne asezam, proctetie pentru urechi, manusi. Conditiile erau chiar mai primitive decat in restul RDG. Era munca de sclavi", a povestit Hans Otto Klare, care a fost trimis la inchisoarea Waldheim dupa ce a incercat sa fuga in Germania de vest.

Un alt fost detinut spune ca a recunoscut unele bucati de mobila pe care le-a facut atunci cand a fost la cumparaturi la Ikea dupa caderea comunismului.

Un comunicat trimis de companie sustine ca nu se stie despre existenta muncii fortate, dar ca regreta in cazul in care aceasta s-a intamplat.