Un barbat si o femeie din Mexic, aflati intr-o inchisoare din sudul tarii asteptandu-si sentinta, risca pedeapsa cu inchisoarea pe 30 de ani, pentru terorism si sabotaj pe Twitter, aceasta fiind probabil cea mai grava acuzatie adusa unui utilizator de Twitter, potrivit Associated Press.

Procurorii sustin ca cei doi - o comentatoare radio si un profesor care traieste cu mama sa - au deterimnat o serie de accidente de masina, haos si panica dupa ce au anuntat ca mai multi barbati inarmati ataca scolile din orasul Veracruz, ceea ce i-a facut pe parinti sa se grabeasca sa isi salveze copiii.

Mesajele au determinat o asemenea panica incat liniile telefonice de urgenta au fost blocate, iar pe strazile orasului au avut loc 26 de accidente de masini.

Vercruz si suburbia Boca del Rio erau deja foarte tensionata dupa mai multe saptamanii de conflicte intre traficanti de droguri si politie, iar pe 25 august, mai multi soldati au iesit pe strazi, ceea ce i-a facut pe oameni sa creada ca un nou conflict este iminent.

Chiar atunci, Gilberto Martinez Vera, care lucreaza ca profesor la mai multe scoli private, a postat pe twitter mesaje prin care anunta ca barbati inarmati rapesc copiii din scoli.

"Cumnata mea m-a sunat foarte suparata, tocmai au rapit 5 copii de la scoala", a scris el.

Mai tarziu, Vera a postat: "Nu stiu la ce ora s-a intamplat, dar este adevarat". In realitate, rapirile nu au avut loc niciodata.

Procurorii spun ca zvonurile au fost dezvoltate si de Maria de Jesus Bravo Pagola, care a lucrat ca profesoare si este acum comentatoare la radio. Ea sustine ca s-a bazat pe ce spuneau altii pe Twitter.

"Cum pot sa imi faca asta pentru ca am re-postat pe twitter un mesaj? Adica, sunt 140 de caractere. Nu are nicio logica", a spus ea, potrivit avocatului. Cunoscuta ca "Maruchi" la radio si pe retelele de socializare, pentru Pagola circula petitii online care solicita elibararea ei, iar cauza celor doi a fost adoptata de aparatorii drepturilor omului, care sustin ca acuzatiile sunt exagerate.

Amnesty International sustin ca autoritatile incalca libertatea de expresie si considera ca panica nascuta in acel context se datoreaza in primul rand sentimentului de nesiguranta in care se traieste in Veracruz, din cauza razboiului drogurilor, care a ucis in Mexic 35.000 de oameni.

Pedepse pentru mesaje pe Twitter

Britanicul Paul Chambers a fost amendat cu 385 de lire sterline si obligat sa plateasca 2.000 de lire costuri de judecata anul trecuta, dupa ce a scris ca va arunca in aer aeroportul Robin Hood nu se redeschide la timp pentru zborul sau.

Autoritatile din Venezuela au pus sub acuzare anul trecut doi oameni pentru ca au raspandit informatii false despre sistemul bancar al tarii determinandu-i pe oameni sa isi retraga banii din banci. Acestia risca pana la 11 ani de inchisoare daca sunt condamnati.

In 2009, o femeie din China a fost condamnata la o luna de munca fortata dupa ce a postat un mesaj satira la adresa pavilionului Japoniei de la Expozitia de la Shanghai.