Cel putin 60 de persoane au fost arestate la Londra dupa ce demonstranti de extrema dreapta s-au confruntat cu politistii in timpul unui protest, transmite Press Association. Membri ai English Defence League (EDL) au aruncat cu sticle si artificii in fortele de ordine. Mii de politisti, unii dintre ei calare sau insotiti de caini, au fost trimisi pe strazi pentru a mentine ordinea.

Confruntari la LondraFoto: Reuters

Scotland Yard a anuntat ca, initial, politistii au arestat 16 persoane, acuzate de tulburarea ordinii si linistii publice, aagresarea unui ofiter de politie si provocarea de scandal in loc public. Ulterior, fortele de ordine au mai arestat 44 de persoane aflate int-un autocar, acestea fiind suspectate de violente.

EDL a informat Scotland Yard-ul ca intentioneaza sa organizeze o "demonstratie statica", dupa ce secretarul de Interne, Theresa May, a ordonat interzicerea marsurilor timp de 30 de zile, in sase zone: Tower Hamlets, Waltham Forest, Islington, Hackney si City of London.

Potrivit informatiilor, violentele au inceput in cursul dupa-amiezii, in momentul in care liderul EDL, Stephen "Tommy Robinson" Lennon, le vorbea manifestantilor, spunandu-le ca a incalcat termenii eliberarii conditionate pentru a lua parte la proteste. Lennon nu s-a numarat printre cei arestati.

In fata demonstrantilor care agitau steaguri si bannere, Lennon a afirmat ca "sunt obligat sa ma duc la sectia de politie sambata. Nu fac asta. Nu mi se permite sa merg la o demonstratie, nu fac asta. Cand ma duc la tribunal, daca ei ma elibereaza sub anumiti termeni care-mi restrictioneaza dreptul meu democratic de a ma opune islamismului militant, voi incalca aceste conditii in secunda in care ma elibereaza".

Press Associastion scrie ca Lennon (28 de ani) a fost gasit vinovat de atitudine violenta, abuziva si amenintatoare, dupa ce s-a aflat in fruntea unei bande de huligani din Luton ce a provocat violente la sfarsitul unui proces in oras.

Autoritatile au luat masuri speciale de securitate, de teama unor violente in timpul protestului si a unor posibile confruntari cu rivalii din Unite Against Fascism. Pe strazi au fost desfasurati peste 3.000 de politisti, proveniti inclusiv din alte orase britanice.