Administratia presedintelui George W. Bush a trimis suspecti de terorism in Libia pentru a fi interogati, in ciuda faptului ca tara africana avea o reputatie proasta in ceea ce priveste tortura, potrivit unor documente descoperite in biroul sefului serviciului secret libian, transmite CBSNews. Documentele indica existenta unor legaturi stranse intre Agentia Centrala de Informatii (CIA) si serviciul de informatii al lui Muammar Gaddafi.

Documentele au fost descoperite de Human Rights Watch dupa ce capitala Tripoli a fost cucerita de catre rebeli.

CBSNews da ca exemplul cazul lui Abdel-Hakim Belhaj, actualul comandant al fortelor rebele care controleaza Tripoli. Belhaj este fostul lider al Grupului de lupta islamic din Libia, o organizatie militanta, dizolvata in prezent, ce avea legaturi cu Al-Qaeda.

Belhaj spune ca a fost torturat de agentii CIA intr-o inchisoare secreta, dupa care a fost dus in Libia.

Doua documente din martie 2004 par sa reprezinte corespondenta dintre oficiali americani si libieni, legata de extradarea lui Belhaj. Documentele, care fac referire la el dupa numele sau razboinic (Abdullah al-Sadiq), precizeaza ca Belhaj va fi dus din Kuala Lumpur (Malaezia) in Libia. CIA cere agentilor libieni sa-l insoteasca.

De asemenea, documentul solicita "accesul partii americane la al-Sadiq pentru interogare, odata ce el va ajunge in custodia voastra".

"Va informam ca trebuie sa fim siguri ca al-Sadiq va fi tratat in mod omenesc si ca drepturile sale vor fi respectate", scrie in document.

CIA a refuzat sa comenteze pe marginea documentelor, spunand doar ca SUA lucreaza cu guverne straine in efortul de a combate terorismul si de a "ajuta la protejarea tarii noastre de terorism si alte amenintari mortale".

Peter Bouckaert, reprezentant al organizatiei Human Rights Watch, a declarat ca legaturile dintre Washington si regimul lui Gaddafi reprezinta "un capitol foarte intunecat din istoria serviciilor de informatii americane. Ramane o pata in istoria serviciilor de informatii americane, ca pot coopera cu aceste servicii extrem de abuzive".

CBSNews scrie ca CIA s-a numarat printre serviciile de informatii straine care au lucrat cu libienii. Multe dintre aceste tari au sprijinit atacurile NATO care au permis rebelilor libieni sa-l inlature de la putere pe Gaddafi.