O replica a unei statui ce reprezinta un nud de femeie, si care a fost interzisa de regimul lui I.V. Stalin, a fost amplasata in Parcul Gorki din Moscova, dupa ce Federatia de Canotaj a adoptat-o ca noul ei simbol, transmite MSNBC. Statuia originala "Fata cu vasla" a fost realizata in 1934, de Ivan Shadr.

Fata cu vaslaFoto: Reuters

Desi Shadr era unul dintre artistii preferati ai dictatorului sovietic, statuia sa nu a fost acceptata, fiind considerata "prea sexy".

Statuia originala, ce masura 7 metri, a fost trimisa in Ucraina in 1936, fiind inlocuita cu o replica "mai putin senzuala", care insa a fost distrusa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Potrivit Wall Street Journal, Shadr a murit din cauza unei afectiuni in 1941, in timp ce modelul care a inspirat lucrarea, Vera Volosina, a fost capturata si ucisa de fortele germane in timpul razboiului.

Opera de arta a revenit insa in centrul atentiei, dupa ce Iulia Anikeieva, o fosta campioana ce conduce acum Federatia de Canotaj, a anuntat ca statuia a fost adoptata ca simbol al canotorilor.

O copie a lucrarii, de 2 metri inaltime, a fost instalata sambata pe malul raului Moscova, in Parcul Gorki, la finalul unei regate internationale.

"Este foarte frumoasa", a declarat Anikeieva, adaugand ca "nimeni nu stia cum arata originalul. Eu imi aminteam de statuia unei femei purtand haine. A fost o surpriza pentru mine, pentru toti, sa vedem ca era dezbracata".

"Vrem sa aratam ca locuim in prezent intr-o tara diferita. Notiunea ca femeia trebuie sa fie imbracata s-a schimbat", a spus ea.

Wall Street Journal a scris ca, dupa ce "Fata cu vasla" a fost interzisa de Stalin, replici ale statuii au fost amplasate in diferite parcuri din URSS. Femeia era insa imbracata in costum de baie, acest lucru nefacand decat sa intineze memoria operei de arta originale.

"Simplul termen de Fata cu vasla a devenit un idiom pentru kitschul sovietic", a declarat Ekaterina Diogot, istoric de arta din Moscova. "Doar la auzirea termenului, oricine isi aminteste de URSS incepe sa rada", a spus ea.

Istoricul de arta a spus ca, desi nuditatea era permisa in timpul URSS, sugestiile legate de sex erau interzise.