Analistii rusi sustin ca presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin se afla in plin proces de negocieri privind participarea la alegerile prezidentiale din 2012, dovada fiind mai multe declaratii facute in acest sens de actualul sef al statului, scrie Nezavisimaia gazeta. Nu este exclus ca Medvedev sa-si anunte pretentiile pentru un nou mandat.

Medvedev si PutinFoto: Agerpres

Presedintele Medvedev a anuntat zilele trecute ca va participa la congresul din septembrie al formatiunii Rusia Unita. „Voi veni si voi lua cuvantul”, a spus el. „Totul merge conform intelegerii. Orice forta politica din sistem trebuie sa dispuna de un program pe termen lung. Iar ea exista”, a adaugat presedintele.

Aparent, nimic senzational: seful statului a mai vizitat astfel de actiuni ale partidului puterii. Dar actualul congres intervine cu sase luni inaintea alegerilor prezidentiale, in plina campanie electorala. Expertii nu exclud posibilitatea ca la congres sa fie anuntata candidatura viitorului presedinte. Analizand ultimele declaratii facute de Medvedev cu diferite prilejuri, analistii au ajuns la concluzia ca presedintele si premierul Vladimir Putin se afla in plin proces de negocieri. Se va ridica, in sfarsit, ceata? Si ce poate insemna acordul lui Putin de a participa la congresul Rusiei unite?, se intreaba Nezavisimaia gazeta.

In opinia presedintelui grupului Politici eficiente, Gleb Pavlovski, relatiile dintre Medvedev si Putin „nu reprezinta evenimente, ele sunt un proces”, care include discutii pe marginea celor mai importante probleme. Pavlovski admite ca Medvedev ar putea anunta pretentiile sale pentru un al doilea mandat. Totusi, expertul considera putin credibila varianta mentinerii actualei contructii – pentru ca sub forma de tandem, seful statului nu a reusit sa realizeze cu actualul guvern programul sau de modernizare a Rusiei in masura dorita de el. „Si nu numai pentru ca acesta a fost un program alternativ, ci pentru ca mecanismul nu a functionat”, a explicat expertul.

Pavlovski arata catre un alt scenariu: „Putin ramane premier. Problema rezida in garantii – nu numai pentru Putin, dar si pentru acel sector al elitei noastre reprezentat de premier”. Aceste garantii sunt puternic legate de Putin, ceea ce nu este bine: „Acest lucru creaza neincredere atat in randul elitei, cat si din partea lui Putin. Exita diferite variante de rezolvare a problemei. Este vorba de acorduri politice de felurite tipuri”.

Pavlosvki nu este de acord cu varianta care presupune o intelegere privind slabirea institutiei prezidentiale in favoarea guvernului. „Este periculos pentru sistemul nostru al puterii. Acum, in centrul ei se afla presedintele. Daca vom intari functiile guvernului, trebuie procedat identic si in cazul Dumei de stat – in caz contrar va fi o dubla putere. Iar consolidarea rolului Dumei de stat presupune modernizarea sistemului electoral, a justitiei, adica reforma dorita de Medvedev”, a spus Pavlovski.

In opinia lui, ceea ce se intampla acum poate fi catalogat drept criza. „De o jumatate de an batem pasul pe loc. Nu este bine pentru imaginea politica a tarii si a puterii in sine”.

„Este cazul sa se treaca de la vorbe la fapte. Nu se spune nimic concret, se vorbeste in parabole. Un comportament neserior din partea politicienilor. Acest lucru poate insemna ca, in realitate, ei nu au ajuns la nici o inelegere, desi ar fi cazul”, a comentat, la randul sau, Aleksei Malashenko, de la filiala moscovita a Centrului Carnegie.