Bulgaria incearca sa recupereze 56,6 milioane de dolari din fondurile "donate" Libiei in 2007, pentru eliberarea a cinci asistente medicale bulgare, potrivit BBC. Cele cinci asistente medicale au fost condamnate la moarte pentru infectarea cu HIV a peste 400 de copii, in mod deliberat.

Boiko BorisovFoto: Reuters

Fondul International de la Benghazi a colectat fonduri din mai multe tari, cu scopul de a oferi cate un milion de dolari fiecarui copil infectat cu HIV drept despagubire. Datoria Libiei catre Bulgaria a fost adaugata acestui fond.

"Am luat in vedere revizuirea acordului cu Libia pentru intoarcerea medicilor, insa, din punctul meu de vedere a fost o frauda. Intelegerea cu Libia a fost un succes la momentul respectiv, deoarece asistentele s-au intors acasa in viata, insa pretul platit de Bulgaria a fost urias", a declarat premierul bulgar, dupa intalnirea avuta cu Consiliul National de Tranzitie si sustinatorii internationali de la Paris.

Cele cinci asistente si un medic palestinian, care au efectuat opt ani de detentie din sentinta pe viata, si-au sustinut intotdeauna nevinovatia in fata judecatorilor. Ei au fost gratiati de presedintele Georgi Parvanov la 24 iulie 2007, la intoarcerea in Bulgaria.

Bulgaria a anuntat recent ca a reluat investigatiile in acest caz, dupa ce cadrele medicale au sustinut ca au fost torturate de politia libiana sa-si marturiseasca vina. Expertii medicali sunt de parere ca infectarea cu HIV s-a produs cel mai probabil din cauza conditiilor sanitare precare.