Intalnirile HotFood

Discutie online Luminita Tanasie, director de program World Wide Fund for Nature: Nu tot ce vand taranii in piata sunt produse bio

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 2 iulie 2009, 12:00 HotFood - Intalniri Online HotFood

Luminita Tanasie
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Romania are cea mai mare mostenire de agricultura cu valoare naturala ridicata (HNVF) din Europa, afirma reprezentantii World Wide Fund for Nature (WWF) pe blogul proaspat lansat, Produse din Natura. Luminita Tanasie, Director de Program WWF Dunare-Carpati Romania, s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat cu cititorii despre produsele traditionale, cunoscute mai nou ca produse bio sau hrana organica. Care sunt acestea, cum pot fi recunoscute, unde se gasesc si care sunt avantajele folosirii lor sunt doar cateva din temele care pot fi abordate.
  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Consumul produselor traditionale romanesti, dincolo de valoarea gastronomica a gustului, sustine conservarea acestor peisaje naturale de o valoare naturala si estetica incomensurabila. Blogul "Produse din Natura" initiat de WWF, este dedicat consumatorului responsabil, care prefera produsele traditionale, contribuind astfel la cresterea veniturilor din agricultura extensiva, la protejarea biodiversitatii si a peisajelor rurale unice.  

Fondata in 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai mari si eficiente organizatii internationale independente care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii. WWF are aproximativ 5 milioane de sustinatori in toata lumea si o retea activa in peste 100 de tari.


Citeste mai multe despre   















Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


  • Întrebarea nr. 1 Alexandru Sas

    Ce programe are in Romania WWF pentru conservarea biodiversitatii?

    • Luminita Tanasie

      Ca sa nu consumam timpul alocat problemelor specifice, o sa vorbesc despre un program al nostru care se refera la Conservarea zonelor agricole cu valoare naturala ridicata. Acestea sunt asa-numitele zone HNV high nature Value Farmland.
      Termenul a aparut in UE in anii 90 odata cu constientizarea faptului ca tinta UE de stopare a declinului biodiversitatii pana in 2010 nu poate fi atinsa numai prin creearea unei retele de arii protejate la nivel european.

      Pe langa acestea exista si zone aflate in circuitul agricol care pastreaza inca habitate si specii importante de interes european a caror supravietuire depinde de pastrarea practicilor agricole traditionale. Spus in linii mari zonele HNV sunt pajistile si pasunile semi-naturale si zonele agricole mozaic in care agricultura traditionala, cositul manual, au creat un mediu de viata propice pentru aceste specii. Romania este una din tarile din UE cu cea mai mare suprafata de zone HNV si de aceea este important pentru WWF sa gasim si sa promovam mecanisme care sa pastreze aceste zone.

      Unele din mecanismele pe care le-am identificat prin proiectele noastre sunt: crearea de legaturi de piata pentru producatorii traditionali din zonele HNV pentru ca produsele lor sa se vanda si astfel sa se mentina sistemul lor de productie; promovarea produselor traditionale din aceste zone catre consumatorii din mediul urban ceea ce incercam sa facem si astazi si vom face in acest an prin blogul www.produse-din-natura.eu; oferirea de sprijin pentru certificarea punctelor de procesare locale pentru aceste produse pentru a facilita valorificarea lor in conditii care sa nu fie impovaratoare ca pret pentru producator.

      Lucram in prezent pe 3 zone in Romania: Maramures, zona Bran si coridorul Dunarii. Despre celelalte proiecte puteti gasi informatii pe site-ul www.panda.org/romania

  • Întrebarea nr. 2 Dragos

    Mare parte din terenurile agricole din Romania sunt contaminate cu DDT (chiar si dupa 20 de ani). De asemenea e cunoscut ca panaza freatica de suprafata este la fel de contaminata cu acest agent puternic cancerigen. Cum se impaca aceasta agricultura bio care se vrea promovata in Romania cu aceasta situatie?

    • Luminita Tanasie

      Desi se stie ca in anii 80 DDT-ul a fost foarte mult folosit in agricultura si in Romania, nu exista date actuale privind situatia contaminarii solului si a panzei freatice. Ceea ce se poate spune este ca sigur concentratia lui este mai mare in zonele traditionale pentru cultura cartofului pentru ca aici folosirea lui a fost intensiva si faptul ca el circula foarte mult in apa si in aer.
      Legat de agricultura ecologica, in procesul de certificare a unei ferme ecologice sau a unei culturi se fac inclusiv analize de sol pe langa faptul ca sunt din start evitate zonele cunoscute contaminate istoric.

  • Întrebarea nr. 3 milf

    care sunt produsele cel mau usor de cultivat "organic" acum in romania?

    • Luminita Tanasie

      Cerealele si plantele tehnice. Acestea reprezinta de fapt si cel mai mare procent din exportul de produse ecologice romanesti.

  • Întrebarea nr. 4 doru

    daca ma duc la piata si cumpar de la tarani adevarati se cheama ca am cumparat produse bio?

    • Luminita Tanasie

      Nu. Garantia cumpararii unui produs bio este data de eticheta lui care confirma produsul obtinut din agricultura ecologica. In Romania exista o sigla speciala "ae" care este acordata in urma certificarii produsului de catre un organism de inspectie si certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

  • Întrebarea nr. 5 Clara

    Intrebarea mea este legata de definitia "hrana organica".
    Cand vorbim de branza poate e mai simplu de inteles ca procesarea laptelui in mod traditional este mai sanatoasa si ca fermele mici nu pun atat de mare presiune asupra mediului sau a animalelor.
    Cum stim insa ca animalele nu sunt tratate cu antibiotice sau hormoni de crestere?
    Sau, cand vine vorba de agricultura, cum stim ca legumele sanatoase nu au fost tratate cu pesticide sau ingrasaminte chimice care nu sunt chiar organice?
    Exista un organism care sa se ocupe de definitia si certificarea produselor organice?

    • Luminita Tanasie

      Cum am spus mai sus, procesul de certificare include inspectia si evaluarea tuturor etapelor care includ inclusiv hrana animalelor, medicamentele si toate celelalte lucruri legate de ingrijirea acestora.
      Legumele produse din agricultura ecologica nu au fost tratate cu perticide sau ingrasaminte chimice. Exista si in Romania organisme care se ocupa de inspectia si certificarea produselor ecologice. Lista este disponibila pe site-ul Ministerului Agriculturii.

  • Întrebarea nr. 6 angela

    Produsele bio sunt excelente pentru sanatate...peste tot se spune acest lucru. Sunt mai scumpe, este adevarat si nu toata lumea si le permite. Totusi, unde le gasim. In piata? Avem vreo garantie ca ele sunt suta la suta organice?
    In supermarket? Care sunt etichetele care atesta produsele, dupa ce sa ne uitam?
    Care este diferenta - daca exista - inre produsele eco si produsele bio?
    Multumesc!

    • Luminita Tanasie

      Termenii eco, bio si organic sunt sinonimi in ceea ce priveste certificarea. Diferenta este data de termenul care este incetatenit in fiecare tara. De exemplu in Marea Britanie cel mai cunoscut si folosit in certificarea oficiala este "organic". In tarile din Estul Europei, cum este Polonia si Romania este "ecologic". Asa ca produsele din import care au eticheta bio sau organic sunt de fapt produse certificate ecologic.

      In ceea ce priveste pietele de desfacere pentru aceste produse exista magazine specializate care comercializeaza produse naturiste unde se pot gasi si produse certificate ecologic. Exista si magazine care comercializeaza numai produse certificate ecologic, de asemenea lista este pe site-ul Ministerului Agriculturii si exista din ce in ce mai mult targuri organizate in diverse orase ale tarii unde vin producatorii de produse ecologice.

      Un concept care la noi a functionat foarte bine si inainte de anii '90 si care este acum foarte mult promovat in Europa, este cel al legaturii directe intre consumator si producator. Aceasta presupune in multe cazuri si livrarea directa sub diferite forme a produselor catre consumator. De exemplu: In Baia Mare exista un targ saptamanal organizat de Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice din Maramures. In fiecare vineri si sambata fermierii vin la targ cu produsele lor, unii dintre ei, deja se saluta cordial cu cumparatorii si intreaba despre sanatatea membrilor familiei. Periodicitatea targului si posibilitatile de testare a produselor au creat aceasta legatura. In zonele promovate traditional ca destinatii turistice, fermierii au in multe cazuri si pensiuni unde potentialii consumatori pot incerca produsele si pot vedea modul in care sunt ele preparate.

  • Întrebarea nr. 7 cristi

    chiar daca nu se refera la tema alimentatiei bio, totusi tema padurilor nu este mai putin importanta si este direct legata de activitatea WWF.

    prin urmare as dori sa stiu in ce mod si cu ce rezultate s-a implicat WWF in aceasta problema? care sunt perspectivele opririi defrisarilor/despaduririlor in romania si al inceperii replantarii padurilor? as dori pe cat posibil renuntarea la limbajul de lemn si prezentarea datelor concrete, oricat de urate ar parea; oricum, pt. un montaniard impatimit, care a avut okzia sa vada mai mult decat ceea ce vede turistul obisnuit pe fereastra masinii/vagonului/pensiunii, realitatea din teren e inspaimantatoare, asa ca, personal sunt pregatit pt. prezentarea unor date realiste.

    inca o problema: drumul DN66A, cel ce afecteaza nu numai parcul retezat ci si domogled-valea cernei precum si totalitatea celor 6 masive printre care trece, a fost blocat definitiv? sau e doar temporar abandonat din lipsa de fonduri. ar fi bine sa fie blocat definitv tinand cont de faptul ca economic nu are nici o valoare reala (exista drumul alternativ prin baia-de-arama) si distruge iremediabil unul din ultimele habitate naturale din europa aflat intr-o relativa stare de conservare autentica.

    multumesc.

    • Luminita Tanasie

      Problema padurilor este foarte complexa ca sa detaliam aici tot. Ceea ce a incercat WWF sa faca a fost pe de o parte promovarea unui mecanism de piata care sa incurajeze un management responsabil al padurilor. In acest sens, din 2003, WWF promoveaza in Romania sistemul de certificare forestiera FSC care a fost pus in practica atat in ocoale silvice de stat cat si privat.
      Pe de alta parte, pentru a asigura un control si o urmarire a provenientei lemnului care ajunge la operatorii comerciali din domeniul forestier, am initiat si am sprijinit realizarea unui sistem informatic numai SUMAL care este in prezent folosit de Regia Nationala a Padurilor si de firmele de exploatare a lemnului. Sistemul a fost realizat printr-un proiect al Bancii Mondiale care se termina in acest an. Pericolul impotriva caruia incercam sa luptam acum este oprirea acestui sistem o data cu incheierea proiectului. Sunt de acord ca sistemul a venit poate tarziu pentru despaduririle care au avut loc inainte de 2007 in Romania, dar noi consideram ca este un pas foarte important care poate garanta faptul ca macar de acum incolo va putea exista un control adevarat a ceea ce se taie in padurile romanesti.
      Va putem furniza date mai concrete daca ne scrieti pe adresa WWF Romania.
      Drumul nu a fost blocat definitiv. Din datele pe care le avem a inceput construirea tronsonului care trece prin parcul Domogled-Valea Cernei. Incercam in continuare sa folosim toate caile pentru ca sa existe macar studii si solutii tehnice pentru a minimiza impactul acestuia.

  • Întrebarea nr. 8 Andrei Cosmovici

    Buna ziua,

    La tigari, chestiunea este partial rezolvata, prin acele avertizari de pe fiecare pachet in parte, care atentioneaza asupra pericolelor provocate de fumat.

    Daca exista anumite substante nocive pentru natura sau pentru sanatatea omului, si care sunt folosite in agricultura sau chiar in produsele de spalat vase, cat timp va trebui sa mai treaca, astfel incat comunitatea politica mondiala sa decida necesitatea avertizarii populatiei de a reduce consumul acelor produse?

    Multumesc anticipat pentru raspuns,

    Andrei Cosmovici

    • Luminita Tanasie

      Este adevarat ca nu numai produsele alimentare contin substante nocive pentru sanatatea omului, de aceea este important sa existe reglementari cat mai stricte privind folosirea compusilor chimici in procesul de fabricatieal tuturor produselor. Exista in acest sens o legislatie la nivel european care impune praguri pentru concentratia diverselor substante acesta este insa o problema constientizata relativ recent la nivelul factorilor de decizie.
      WWF International a derulat in cursul lui 2005 o campanie la nivel european numita REACH menita sa influenteze votarea noii legislatii europene privind folosirea compusilor toxici. In cadrul campaniei s-au facut teste de sange pe membrii aceleiasi familii apartinand a 3 generatii. Rezultatul a fost ca concentratiile cele mai mari de compusi toxici au fost gasite la copii si adolescenti. Inca mai este foarte mult de facut in domeniul acesta.

  • Întrebarea nr. 9 Anonim

    Intrebarea mea este legata de pret, si anume nu inteleg totusi de ce sunt aceste produse mai scumpe deoarece ele sunt naturale deci nu contin factori ajustanti etc. Iar procesul de obtinere presupun ca este acelasi, asadar nu ar trebui sa fie mai ieftine sau cel mult la acelasi pret cu celelalte ?

    • Luminita Tanasie

      Produsele ecologice se obtin pe o scara mult mai mica decat celelalte. Randamentul culturilor este mai mic datorita faptului ca nu se folosesc persticide si ingrasaminte chimice. Riscul producatorilor este mai mare. Procesul de obtinere nu este acelasi, de fapt aceasta este una din problemele certificarii ecologice. Conditiile pentru obtinerea certificarii pentru procesare sunt dificil de indeplinit datorita faptului ca trebuie sa existe o linie de procesare complet separata de facilitatile folosite pentru produsele conventionale. Toate acestea fac ca pretul sa fie mai mare.

  • Întrebarea nr. 10 Peter Pal

    Salut,
    în PNDR 2007-2013 nu este inclus subvenţionarea agriculturii ecologice, ce crezi este vreo şansă ca ONG-urile de mediu împreună cu cele ale producătorilor bio să înceapă un scandal şi petiţii la nivel naţional şi UE. Având în vedere şi faptul că avem europarlamentari noi (şi mai dorim şi fotoliul de DG Agri - hahaha :) ).
    mersi
    Pal

    • Luminita Tanasie

      Procesul de revizuire al PNDR incepe in aceasta vara pentru perioada 2012-2013 si trebuie sa se finalizeze anul viitor. Asadar timpul este foarte scurt. Din experienta de lucru cu Ministerul Agriculturii daca propunerile sunt foarte bine documentate, argumentate si cu conexiuni clare la legislatia europeana, ele pot fi luate in considerare. De asemenea acum exista mult mai multe organizatii ale producatorilor din agricultura ecologica decat erau in faza de elaborare a PNDR. Asa incat teoretic ar fi posibil si cred ca nu tine neaparat de europarlamentari.

  • Întrebarea nr. 11 monica

    buna ziua,
    putem avea incredere 100% in ceea ce este scris pe etichete?
    de exemplu, de soia am citit pe undeva ca aproape tot ce se cultiva in romania e modificat genetic, iar pe pachetele de soia texturata, in proportie de 99% scrie ca nu au fost modificate genetic......

    • Luminita Tanasie

      Teoretic ar trebui sa fie adevarat. In momentul in care pe pachet este sigla Agricultura Ecologica ae, produsul nu ar trebui sa contina organisme modificate genetic. Nu putem spune nimic despre celelalte produse necertificate pe care scrie acelasi lucru.

  • Întrebarea nr. 12 Olivia

    Unde isi pot certifica produsele micii producatori romani de produse bio? Exista organisme de certificare romaneasca? Cat de sigure sunt certificarile acestora?

    • Luminita Tanasie

      In cadrul directiilor agricole judetene exista un responsabil pentru agricultura ecologica caruia i se pot adresa iar lista tuturor responsabililor se gaseste pe site-ul Ministerului Agriculturii.

      Am raspuns mai sus legat de organisme de certificare.

  • Întrebarea nr. 13 Ioana

    Buna ziua,

    Daca prepar acasa diverse conserve (gem, dulceata, muraturi, zarzavat la borcan) inseamna ca am obtinut produse bio sau totul depinde si de calitatea materiei prime pe care o utilizez?
    Stiu ca multe persoane folosesc, pe post de conservant, aspirina. Este considerat acesta un produs naturla? Va multumesc.

    • Luminita Tanasie

      Certificarea produselor bio se refera nu numai la modul de procesare ci si la modul in care a fost obtinuta materia prima dupa cum am spus mai sus. Numai daca sunt din gradina proprie si stim cum le-am obtinut, putem sa spunem ca am obtinut produse bio.

  • Întrebarea nr. 14 sandu

    cat costa sa obtii certificatul de produs organic?

    toata birocratia asta din jurul "organicelor" nu este o componenta importanta din pretul atat de mare fata de produsele ne-organice?

    • Luminita Tanasie

      O parte din pret este data si de costul certificarilor. Pretul este stabilit de organismul de certificare in functie de suprafata, de tipul de produs, de mai multe elemente.

  • Întrebarea nr. 15 Valeriu Ghimpu

    Am auzit unele voci care spun ca hrana "BIO" e defapt cu multe e-uri - ca pinem eticheta scriem BIO pe ea si e de fapt hrana cu aditivi

    Daca termenul de expirare e indelungat - Azi e 02.07.2009 si cumpar un produs "BIO" care expira in... Decembrie 2009 sau in...Februarie 2010 - cum poti tine un produs timp indelungat? Nu adaugandu-i "conservanti"?

    • Luminita Tanasie

      Produsele care au eticheta bio nu contin E-uri. Nu stiu despre ce produs vorbiti care are un termen de valabilitate atat de mare. Existe diverse sisteme de procesare in functie de produs.

  • Întrebarea nr. 16 elis

    cum s ar putea subventiona produsele naturiste in farmacii sau magazine si cand vom vedea produse cu etichete clare si cu multe informatii despre produsele bio?

    • Luminita Tanasie

      Este adevarat ca marketing-ul pentru produsele bio nu este de multe ori cel mai potrivit. In acest sens este foarte important si comportamentul consumatorului. Daca noi vom incepe sa cerem in magazine produse autohtone cu eticheta ecologica autorizata, atunci distribuitorii vor fi incurajati sa le promoveze pe acestea. Este foarte important ca o data ce am luat decizia de a cumpara produse ecologice sa nu ne multumim cu putin sau cu substitute de a caror provenienta nu suntem siguri. In genarl cam asa functioneaza mecanismul de piata.









3784 vizualizari

  • Programe (Miercuri, 1 iulie 2009, 18:55)

    Alexandru Sas [anonim]

    Ce programe are in Romania WWF pentru conservarea biodiversitatii?
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 12:07)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru Sas

      Ca sa nu consumam timpul alocat problemelor specifice, o sa vorbesc despre un program al nostru care se refera la Conservarea zonelor agricole cu valoare naturala ridicata. Acestea sunt asa-numitele zone HNV high nature Value Farmland.
      Termenul a aparut in UE in anii 90 odata cu constientizarea faptului ca tinta UE de stopare a declinului biodiversitatii pana in 2010 nu poate fi atinsa numai prin creearea unei retele de arii protejate la nivel european.

      Pe langa acestea exista si zone aflate in circuitul agricol care pastreaza inca habitate si specii importante de interes european a caror supravietuire depinde de pastrarea practicilor agricole traditionale. Spus in linii mari zonele HNV sunt pajistile si pasunile semi-naturale si zonele agricole mozaic in care agricultura traditionala, cositul manual, au creat un mediu de viata propice pentru aceste specii. Romania este una din tarile din UE cu cea mai mare suprafata de zone HNV si de aceea este important pentru WWF sa gasim si sa promovam mecanisme care sa pastreze aceste zone.

      Unele din mecanismele pe care le-am identificat prin proiectele noastre sunt: crearea de legaturi de piata pentru producatorii traditionali din zonele HNV pentru ca produsele lor sa se vanda si astfel sa se mentina sistemul lor de productie; promovarea produselor traditionale din aceste zone catre consumatorii din mediul urban ceea ce incercam sa facem si astazi si vom face in acest an prin blogul www.produse-din-natura.eu; oferirea de sprijin pentru certificarea punctelor de procesare locale pentru aceste produse pentru a facilita valorificarea lor in conditii care sa nu fie impovaratoare ca pret pentru producator.

      Lucram in prezent pe 3 zone in Romania: Maramures, zona Bran si coridorul Dunarii. Despre celelalte proiecte puteti gasi informatii pe site-ul www.panda.org/romania
  • DDT (Miercuri, 1 iulie 2009, 20:34)

    Dragos [anonim]

    Mare parte din terenurile agricole din Romania sunt contaminate cu DDT (chiar si dupa 20 de ani). De asemenea e cunoscut ca panaza freatica de suprafata este la fel de contaminata cu acest agent puternic cancerigen. Cum se impaca aceasta agricultura bio care se vrea promovata in Romania cu aceasta situatie?
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 12:11)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

      Desi se stie ca in anii 80 DDT-ul a fost foarte mult folosit in agricultura si in Romania, nu exista date actuale privind situatia contaminarii solului si a panzei freatice. Ceea ce se poate spune este ca sigur concentratia lui este mai mare in zonele traditionale pentru cultura cartofului pentru ca aici folosirea lui a fost intensiva si faptul ca el circula foarte mult in apa si in aer.
      Legat de agricultura ecologica, in procesul de certificare a unei ferme ecologice sau a unei culturi se fac inclusiv analize de sol pe langa faptul ca sunt din start evitate zonele cunoscute contaminate istoric.
  • ? (Miercuri, 1 iulie 2009, 21:32)

    milf [anonim]

    care sunt produsele cel mau usor de cultivat "organic" acum in romania?
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 12:11)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui milf

      Cerealele si plantele tehnice. Acestea reprezinta de fapt si cel mai mare procent din exportul de produse ecologice romanesti.
  • piata (Miercuri, 1 iulie 2009, 21:32)

    doru [anonim]

    daca ma duc la piata si cumpar de la tarani adevarati se cheama ca am cumparat produse bio?
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 12:14)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui doru

      Nu. Garantia cumpararii unui produs bio este data de eticheta lui care confirma produsul obtinut din agricultura ecologica. In Romania exista o sigla speciala "ae" care este acordata in urma certificarii produsului de catre un organism de inspectie si certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
  • certificarea produselor organice (Miercuri, 1 iulie 2009, 21:55)

    Clara [anonim]

    Intrebarea mea este legata de definitia "hrana organica".
    Cand vorbim de branza poate e mai simplu de inteles ca procesarea laptelui in mod traditional este mai sanatoasa si ca fermele mici nu pun atat de mare presiune asupra mediului sau a animalelor.
    Cum stim insa ca animalele nu sunt tratate cu antibiotice sau hormoni de crestere?
    Sau, cand vine vorba de agricultura, cum stim ca legumele sanatoase nu au fost tratate cu pesticide sau ingrasaminte chimice care nu sunt chiar organice?
    Exista un organism care sa se ocupe de definitia si certificarea produselor organice?
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 12:18)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Clara

      Cum am spus mai sus, procesul de certificare include inspectia si evaluarea tuturor etapelor care includ inclusiv hrana animalelor, medicamentele si toate celelalte lucruri legate de ingrijirea acestora.
      Legumele produse din agricultura ecologica nu au fost tratate cu perticide sau ingrasaminte chimice. Exista si in Romania organisme care se ocupa de inspectia si certificarea produselor ecologice. Lista este disponibila pe site-ul Ministerului Agriculturii.
  • ? (Joi, 2 iulie 2009, 7:40)

    angela [anonim]

    Produsele bio sunt excelente pentru sanatate...peste tot se spune acest lucru. Sunt mai scumpe, este adevarat si nu toata lumea si le permite. Totusi, unde le gasim. In piata? Avem vreo garantie ca ele sunt suta la suta organice?
    In supermarket? Care sunt etichetele care atesta produsele, dupa ce sa ne uitam?
    Care este diferenta - daca exista - inre produsele eco si produsele bio?
    Multumesc!
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 12:27)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui angela

      Termenii eco, bio si organic sunt sinonimi in ceea ce priveste certificarea. Diferenta este data de termenul care este incetatenit in fiecare tara. De exemplu in Marea Britanie cel mai cunoscut si folosit in certificarea oficiala este "organic". In tarile din Estul Europei, cum este Polonia si Romania este "ecologic". Asa ca produsele din import care au eticheta bio sau organic sunt de fapt produse certificate ecologic.

      In ceea ce priveste pietele de desfacere pentru aceste produse exista magazine specializate care comercializeaza produse naturiste unde se pot gasi si produse certificate ecologic. Exista si magazine care comercializeaza numai produse certificate ecologic, de asemenea lista este pe site-ul Ministerului Agriculturii si exista din ce in ce mai mult targuri organizate in diverse orase ale tarii unde vin producatorii de produse ecologice.

      Un concept care la noi a functionat foarte bine si inainte de anii '90 si care este acum foarte mult promovat in Europa, este cel al legaturii directe intre consumator si producator. Aceasta presupune in multe cazuri si livrarea directa sub diferite forme a produselor catre consumator. De exemplu: In Baia Mare exista un targ saptamanal organizat de Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice din Maramures. In fiecare vineri si sambata fermierii vin la targ cu produsele lor, unii dintre ei, deja se saluta cordial cu cumparatorii si intreaba despre sanatatea membrilor familiei. Periodicitatea targului si posibilitatile de testare a produselor au creat aceasta legatura. In zonele promovate traditional ca destinatii turistice, fermierii au in multe cazuri si pensiuni unde potentialii consumatori pot incerca produsele si pot vedea modul in care sunt ele preparate.
  • conservare medii naturale (Joi, 2 iulie 2009, 10:48)

    cristi [anonim]

    chiar daca nu se refera la tema alimentatiei bio, totusi tema padurilor nu este mai putin importanta si este direct legata de activitatea WWF.

    prin urmare as dori sa stiu in ce mod si cu ce rezultate s-a implicat WWF in aceasta problema? care sunt perspectivele opririi defrisarilor/despaduririlor in romania si al inceperii replantarii padurilor? as dori pe cat posibil renuntarea la limbajul de lemn si prezentarea datelor concrete, oricat de urate ar parea; oricum, pt. un montaniard impatimit, care a avut okzia sa vada mai mult decat ceea ce vede turistul obisnuit pe fereastra masinii/vagonului/pensiunii, realitatea din teren e inspaimantatoare, asa ca, personal sunt pregatit pt. prezentarea unor date realiste.

    inca o problema: drumul DN66A, cel ce afecteaza nu numai parcul retezat ci si domogled-valea cernei precum si totalitatea celor 6 masive printre care trece, a fost blocat definitiv? sau e doar temporar abandonat din lipsa de fonduri. ar fi bine sa fie blocat definitv tinand cont de faptul ca economic nu are nici o valoare reala (exista drumul alternativ prin baia-de-arama) si distruge iremediabil unul din ultimele habitate naturale din europa aflat intr-o relativa stare de conservare autentica.

    multumesc.
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 12:45)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristi

      Problema padurilor este foarte complexa ca sa detaliam aici tot. Ceea ce a incercat WWF sa faca a fost pe de o parte promovarea unui mecanism de piata care sa incurajeze un management responsabil al padurilor. In acest sens, din 2003, WWF promoveaza in Romania sistemul de certificare forestiera FSC care a fost pus in practica atat in ocoale silvice de stat cat si privat.
      Pe de alta parte, pentru a asigura un control si o urmarire a provenientei lemnului care ajunge la operatorii comerciali din domeniul forestier, am initiat si am sprijinit realizarea unui sistem informatic numai SUMAL care este in prezent folosit de Regia Nationala a Padurilor si de firmele de exploatare a lemnului. Sistemul a fost realizat printr-un proiect al Bancii Mondiale care se termina in acest an. Pericolul impotriva caruia incercam sa luptam acum este oprirea acestui sistem o data cu incheierea proiectului. Sunt de acord ca sistemul a venit poate tarziu pentru despaduririle care au avut loc inainte de 2007 in Romania, dar noi consideram ca este un pas foarte important care poate garanta faptul ca macar de acum incolo va putea exista un control adevarat a ceea ce se taie in padurile romanesti.
      Va putem furniza date mai concrete daca ne scrieti pe adresa WWF Romania.
      Drumul nu a fost blocat definitiv. Din datele pe care le avem a inceput construirea tronsonului care trece prin parcul Domogled-Valea Cernei. Incercam in continuare sa folosim toate caile pentru ca sa existe macar studii si solutii tehnice pentru a minimiza impactul acestuia.
  • intrebare (Joi, 2 iulie 2009, 11:24)

    Andrei Cosmovici [utilizator]

    Buna ziua,

    La tigari, chestiunea este partial rezolvata, prin acele avertizari de pe fiecare pachet in parte, care atentioneaza asupra pericolelor provocate de fumat.

    Daca exista anumite substante nocive pentru natura sau pentru sanatatea omului, si care sunt folosite in agricultura sau chiar in produsele de spalat vase, cat timp va trebui sa mai treaca, astfel incat comunitatea politica mondiala sa decida necesitatea avertizarii populatiei de a reduce consumul acelor produse?

    Multumesc anticipat pentru raspuns,

    Andrei Cosmovici
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 12:35)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Cosmovici

      Este adevarat ca nu numai produsele alimentare contin substante nocive pentru sanatatea omului, de aceea este important sa existe reglementari cat mai stricte privind folosirea compusilor chimici in procesul de fabricatieal tuturor produselor. Exista in acest sens o legislatie la nivel european care impune praguri pentru concentratia diverselor substante acesta este insa o problema constientizata relativ recent la nivelul factorilor de decizie.
      WWF International a derulat in cursul lui 2005 o campanie la nivel european numita REACH menita sa influenteze votarea noii legislatii europene privind folosirea compusilor toxici. In cadrul campaniei s-au facut teste de sange pe membrii aceleiasi familii apartinand a 3 generatii. Rezultatul a fost ca concentratiile cele mai mari de compusi toxici au fost gasite la copii si adolescenti. Inca mai este foarte mult de facut in domeniul acesta.
  • Bio (Joi, 2 iulie 2009, 11:27)

    Anonim [anonim]

    Intrebarea mea este legata de pret, si anume nu inteleg totusi de ce sunt aceste produse mai scumpe deoarece ele sunt naturale deci nu contin factori ajustanti etc. Iar procesul de obtinere presupun ca este acelasi, asadar nu ar trebui sa fie mai ieftine sau cel mult la acelasi pret cu celelalte ?
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 12:49)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

      Produsele ecologice se obtin pe o scara mult mai mica decat celelalte. Randamentul culturilor este mai mic datorita faptului ca nu se folosesc persticide si ingrasaminte chimice. Riscul producatorilor este mai mare. Procesul de obtinere nu este acelasi, de fapt aceasta este una din problemele certificarii ecologice. Conditiile pentru obtinerea certificarii pentru procesare sunt dificil de indeplinit datorita faptului ca trebuie sa existe o linie de procesare complet separata de facilitatile folosite pentru produsele conventionale. Toate acestea fac ca pretul sa fie mai mare.
    • explicatie din perspectiva apuseana (Vineri, 3 iulie 2009, 7:27)

      bio [anonim] i-a raspuns lui Anonim

      Intai, agricultura traditionala a fost nimicita pana la ultimul pai, contand doar randamentul. Apoi au luat nastere insulele ecologice in mijlocul denaturarii si au probleme uriase pentru a supravietui, daca se comporta cinstit. Altii, si nu mai putini, prefera sa-si lipeasca un "bio" pe produsul obtinut in modul de-acum "traditional" si sa ceara un pret intreit.
  • subventii si plati pentru agricultura ecologica (Joi, 2 iulie 2009, 11:48)

    Peter Pal [anonim]

    Salut,
    în PNDR 2007-2013 nu este inclus subvenţionarea agriculturii ecologice, ce crezi este vreo şansă ca ONG-urile de mediu împreună cu cele ale producătorilor bio să înceapă un scandal şi petiţii la nivel naţional şi UE. Având în vedere şi faptul că avem europarlamentari noi (şi mai dorim şi fotoliul de DG Agri - hahaha :) ).
    mersi
    Pal
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 12:53)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Peter Pal

      Procesul de revizuire al PNDR incepe in aceasta vara pentru perioada 2012-2013 si trebuie sa se finalizeze anul viitor. Asadar timpul este foarte scurt. Din experienta de lucru cu Ministerul Agriculturii daca propunerile sunt foarte bine documentate, argumentate si cu conexiuni clare la legislatia europeana, ele pot fi luate in considerare. De asemenea acum exista mult mai multe organizatii ale producatorilor din agricultura ecologica decat erau in faza de elaborare a PNDR. Asa incat teoretic ar fi posibil si cred ca nu tine neaparat de europarlamentari.
  • putem avea incredere 100% in ceea ce este scris pe (Joi, 2 iulie 2009, 12:02)

    monica [anonim]

    buna ziua,
    putem avea incredere 100% in ceea ce este scris pe etichete?
    de exemplu, de soia am citit pe undeva ca aproape tot ce se cultiva in romania e modificat genetic, iar pe pachetele de soia texturata, in proportie de 99% scrie ca nu au fost modificate genetic......
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 12:55)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui monica

      Teoretic ar trebui sa fie adevarat. In momentul in care pe pachet este sigla Agricultura Ecologica ae, produsul nu ar trebui sa contina organisme modificate genetic. Nu putem spune nimic despre celelalte produse necertificate pe care scrie acelasi lucru.
  • Certificare (Joi, 2 iulie 2009, 12:08)

    Olivia [anonim]

    Unde isi pot certifica produsele micii producatori romani de produse bio? Exista organisme de certificare romaneasca? Cat de sigure sunt certificarile acestora?
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 12:57)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Olivia

      In cadrul directiilor agricole judetene exista un responsabil pentru agricultura ecologica caruia i se pot adresa iar lista tuturor responsabililor se gaseste pe site-ul Ministerului Agriculturii.

      Am raspuns mai sus legat de organisme de certificare.
  • produse preparate acasa (Joi, 2 iulie 2009, 12:12)

    Ioana [anonim]

    Buna ziua,

    Daca prepar acasa diverse conserve (gem, dulceata, muraturi, zarzavat la borcan) inseamna ca am obtinut produse bio sau totul depinde si de calitatea materiei prime pe care o utilizez?
    Stiu ca multe persoane folosesc, pe post de conservant, aspirina. Este considerat acesta un produs naturla? Va multumesc.
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 13:00)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana

      Certificarea produselor bio se refera nu numai la modul de procesare ci si la modul in care a fost obtinuta materia prima dupa cum am spus mai sus. Numai daca sunt din gradina proprie si stim cum le-am obtinut, putem sa spunem ca am obtinut produse bio.
  • pret (Joi, 2 iulie 2009, 12:17)

    sandu [anonim]

    cat costa sa obtii certificatul de produs organic?

    toata birocratia asta din jurul "organicelor" nu este o componenta importanta din pretul atat de mare fata de produsele ne-organice?
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 13:01)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui sandu

      O parte din pret este data si de costul certificarilor. Pretul este stabilit de organismul de certificare in functie de suprafata, de tipul de produs, de mai multe elemente.
  • Despre hrana naturala,bio,aditivi si Codex Aliment (Joi, 2 iulie 2009, 12:22)

    Valeriu Ghimpu [anonim]

    Am auzit unele voci care spun ca hrana "BIO" e defapt cu multe e-uri - ca pinem eticheta scriem BIO pe ea si e de fapt hrana cu aditivi

    Daca termenul de expirare e indelungat - Azi e 02.07.2009 si cumpar un produs "BIO" care expira in... Decembrie 2009 sau in...Februarie 2010 - cum poti tine un produs timp indelungat? Nu adaugandu-i "conservanti"?
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 13:03)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valeriu Ghimpu

      Produsele care au eticheta bio nu contin E-uri. Nu stiu despre ce produs vorbiti care are un termen de valabilitate atat de mare. Existe diverse sisteme de procesare in functie de produs.
      • Gresit! (Joi, 2 iulie 2009, 13:22)

        gigi [anonim] i-a raspuns lui Luminita Tanasie

        Produsele organice contin E-uri. Intr-adevat sunt mai sanatoase din cauza materie prime mai bune, dar asta nu inseaman ca nu tre sa citim eticheta (daca reusim sa vedem printre randuri, paradoxal Ingredientele sunt destul le "prelucrate" si nu mai stii ce contine produsul. Asta ma ingrijoreaza cel mai tare)
        • Crema de brânză Dorna (Joi, 2 iulie 2009, 20:54)

          ionica [anonim] i-a raspuns lui gigi

          Are sigla AE şi conţine 2 E-uri (conservanţi). E o cutie dreptunghiulară, puteţi verifica la supermarket, nici mie nu mi-a venit sa cred când am văzut. Conţine lapte pasteurizat din agricultura ecologică, smântână la fel si 2 conservanţi. Mare pacat
  • bio (Joi, 2 iulie 2009, 12:48)

    elis [anonim]

    cum s ar putea subventiona produsele naturiste in farmacii sau magazine si cand vom vedea produse cu etichete clare si cu multe informatii despre produsele bio?
    • a (Joi, 2 iulie 2009, 13:06)

      Luminita Tanasie [hotnews.ro] i-a raspuns lui elis

      Este adevarat ca marketing-ul pentru produsele bio nu este de multe ori cel mai potrivit. In acest sens este foarte important si comportamentul consumatorului. Daca noi vom incepe sa cerem in magazine produse autohtone cu eticheta ecologica autorizata, atunci distribuitorii vor fi incurajati sa le promoveze pe acestea. Este foarte important ca o data ce am luat decizia de a cumpara produse ecologice sa nu ne multumim cu putin sau cu substitute de a caror provenienta nu suntem siguri. In genarl cam asa functioneaza mecanismul de piata.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti
Asigurari si Pensii
Stiri Auto

ESRI

Parlamentul European in viata ta - cat de mult conteaza?

Top 5 articole cele mai ...


Distractie si confort maxim la pret modest. Pensiune Azuga-Casa Barcaru. Cazare 28 locuri, bucatarie si bar. Rezervari: 0744.302.373, 0244.326.418
S-a dat START-ul la sezonul nuntilor! Inscrieri urgente! Castiguri garantate! 0730.32.32.16
Google Apps Business si Managed Hosting in Romania, Olanda si SUA prin Appnor MSP.
Cel mai mare numar de marfuri si camioane. Peste 10.000 de membri. Bursa de transport nr. 1 in Romania.
Perdele, draperii, falduri romane. Proiectare si montare perdele, draperii, accesorii pentru orice tip de fereastra. Solutii si executii pretentioase. Noi modelam lumina in casa ta! www.lafereastra.ro
Agrocom France, radacina proiectelor tale. Arhitect peisagist, proiecte 2D/3D, plante ornamentale. Universul dvs exterior modelat cu bun gust. www.pepiniera.com
Reduceri consistente la Zaza Pizza: 12 lei pizza. Intra pe pagina noastra de Facebook si afla produsul si parola zilei.
Vrei permis de camion/autobuz, recunoscut in UE? Vino la PILOTAJ PROF BUZAU pentru permis categoriile B, C, CE si D pe autovehicule de ultima generatie!
Auto Grand - Rent a car. Inchirieri autoturisme cu sau fara sofer. Preturi incepand de la 19 euro/zi.
Calm, Putere, Relaxare. Aikido cu mintea si corpul coordonate. Invatati cum sa va relaxati si cum sa va pastrati calmul in conditii de stress.
Fiecare pacient spune o poveste. Enigme medicale si arta de a formula diagnostice. O carte scrisa de Lisa Sanders, cea care prin rubrica din New York Times a inspirat crearea serialului Dr. House. Pe Psihoshop.ro. Carti de psihologie.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă