​​Trei lucruri sunt importante draga, atunci cand iti alegi banca la care sa-ti incasezi salariul, ii spuse domnul Ionescu intr-o seara de mai, doamnei sale. Tine minte astea trei lucruri, pentru ca a doua oara nu ti le mai spun:

  • comisioanele contului,
  • cat de bun e sistemul lor de Internet banking si
  • cat de solida e banca. Atat!

Restul sunt detalii marginale; ce conteaza daca e mai departe sau mai aproape de casa cata vreme ai la indemana un Internet sau un mobile banking performant si ieftin?, mai adauga domnul Ionescu.

Doamna Ionescu il privi usor iritata si i se adresa scurt: Tie ti-e usor sa vorbesti, ca iti alegi singur banca. La noi insa, seful ne-a impus sa lucram cu o banca unde are el incheiate nu-stiu-ce conventii salariale. Din care probabil ca tot el iese mai castigat, ca mie imi taxeaza orice retragere sau transfer pe care le fac.

E drept, doamna Ionescu face parte din categoria celor peste 65% dintre romani care isi incaseaza salariile acolo unde le spun sefii de la Resurse Umane sau chiar managerii. Doar 3 romani din 10 isi aleg singuri si in cunostinta de cauza banca prin care sa-si ia banii de salariu. E drept, si domnul Ionescu exagereaza putin. Cand vine vorba sa iti alegi pe cinstitelea banca, trebuie sa te uiti la mai multe lucruri:

  • Imaginea bancii. Ideal ar fi sa alegeti o banca solida, pe care o stii sau care ti-a fost recomandata de cineva de incredere
  • platforma sigura de tranzactionare cat mai prietenoasa  si mai usor de utilizat. Comisioane reduse. Cat mai reduse. Orienteaza-te catre acea institutie de credit care iti ia cei mai putini bani din cont, daca se poate chiar zero.
  • Ideal ar fi ca ATM-urile sa iti permita operatiuni cat mai complexe. De la plata diverselor facturi, pana la incarcarea de cash pe card.  Daca se poate, chiar cu zero comisioane!
  • Canale alternative, in genul mobile banking, call-center, aplicatii Android sau iOS care sa iti permita blocarea cat mai rapida a cardului in caz ca l-ai pierdut sau ti s-a furat.

Mai trebuie acordata atentie la rata dobanzii pe suma economisita, numarul de tranzactii gratuite pe luna la ATM-urile proprii sau ale altor banci, comisionul de transfer al banilor in orice alt cont bancar, daca se platesc alertele prin SMS sau dispune de facilitati in anumite magazine.

Domnul Ionescu le stia pe toate acestea, insa nu i le-a spus in mod direct doamnei Ionescu. Domnul Ionescu decisese in cunostinta de cauza sa isi cazeze salariul la ING Bank, care indeplinea toate cerintele de mai sus.

In schimb, d-na Ionescu nu stia ca exista o solutie infinit mai simpla: daca si-ar muta salariul la ING, pe langa faptul ca ar primi cardul de salariu ING Card Complet gratis, cu 0 costuri de administrare, ar avea in plus:

  • zero la retragerile de la ATM ING
  • zero la internet banking, chiar si pe mobil
  • zero la plati in lei catre orice banca prin internet banking
  • zero la incasari de la alte banci

Doamna Ionescu a mai aflat ceva: daca isi muta salariul la ING, avea la indemana optiunea “Porteaza-ti banii”, care iti ofera libertate absoluta in ceea ce priveste mutarea salariului fara sa mai ceri permisiunea sefului. Cu aceasta optiune iti transferi practic in mod gratuit si instantaneu si salariul de la alta banca la ING.

Ce i-a mai placut mult doamnei Ionescu a fost optiunea ING Bazar. Banca negociase pentru ea reduceri la unii dintre cei mai importanti comercianti: de la supermarketuri, farmacii, benzinarii pana la magazine de haine, jucarii si cosmetice.

Ca idee, domnul si doamna Ionescu au fiecare in jur de 40 de ani, locuiesc intr-un oras de marime medie si castiga in jur 1.500 de lei pe luna fiecare.