Pasajul de la Domnești, primul pasaj de tip giratoriu suspendat de pe centura Capitalei, a fost deschis traficului, însă constructorul mai are lucrări de finalizat, iar la sol traficul pe centură încă se desfășoară restricționat.

Pasajul de la Domnesti, dupa inaugurareFoto: Captura YouTube

Pasajul de la Domnești a fost deschis traficului rutier vineri la ora 12.00, iar imediat traficul dintre Domnești și București s-a mutat pe noul giratoriu suspendat, intersecția de la sol care trecea și peste liniile de cale ferată fiind din acel moment desființată.

Deși traficul a fost deschis pe pasaj, constructorul nu a terminat toate lucrările și încă mai lucrează la unele amenajări.

În plus, la sol, pe șoseaua de centură, încă se circulă cu dificultate și se fac cozi pentru că traficul este încă restricționat la doar o bandă pe sens. Cel mai probabil traficul va fi deschis pe ambele benzi de pe cele două sensuri în următoarele săptămâni, după finalizarea ultimelor lucrări și executarea ultimelor marcaje sub pasaj.

Pasajul Domnești - un chin de 14 ani - lucrări blocate și reluate cu greu

Lucrările la pasajul Domnești au fost reluate în vara lui 2020, după aproape doi ani de blocaje constante. Ultima problemă fusese intrarea în insolvență a constructorului principal STRACO, însă șantierul și lucrările au fost preluate în sarcina subcontractorului Tracon.

Primele lucrări la pasajul de la Domnești au început în 2018 în baza unei autorizații de construire parțiale, dar restul proiectului s-a blocat din mai multe motive: proiectul tehnic a trebuit complet refăcut față de ce s-a scos la licitație pentru că Primăria Capitalei a cerut lărgirea zonei pasajului pentru a fi amplasat o linie de întoarcere a tramvaiului; utilitățile au fost relocate cu foarte mare dificultate; exproprierile inițiale și cele suplimentare (ca urmare a modificării proiectului) au fost realizate cu mare întârziere; constructorul a intrat în insolvență.

Deși lucrările efective au început în 2018, chinurile facerii pentru un pasaj la intersecția DNCB de la Domnești datează de mai bine de 14 ani:

Pasajul Domnești - giratoriu suspendat - detalii tehnice

Lungime: 536 m

Cost: 91,5 mil lei

Constructor: STRACO GRUP SRL - SC COMNORD SRL - SPECIALIST CONSULTING SRL / Construcție preluată de subcontractorul TRACON

Contract semnat: 2017 (lucrări reluate în august 2020)

Termen de finalizare: 24 de luni (proiectare și execuție)

Deschidere circulație: 11.11.2022

Stadiu la zi (noiembrie 2022): cca 96%