Pasajul de la Berceni va fi al doilea pasaj de tip giratoriu suspendat care va fi finalizat pe Centura Capitalei după cel de la Domnești. Tocmai ce au fost ridicate toate componentele pentru tablierul metalic circular ce formează viitorul giratoriu suspendat. Proiectul vizează și dublarea centurii Capitalei pe aproape 3 kilometri, iar lucrările ar trebui să se finalizeze anul acesta.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În ultimele 5 nopți, macaraua Hulk, care ridică până la 600 de tone, a fost folosită pentru montarea tablierului metalic al pasajului Berceni, respectiv inelul central, precum și tronsoanele de legătură între inelul central și rampele pasajului”, spune secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu.

Acesta a mai dat câteva detalii despre lucrările finalizate și altele ce încă se desfășoară:

  • S-a finalizat turnarea betonului la placa de suprabetonare aferentă rampei de urcare dinspre Jilava.
  • S-a finalizat armarea plăcii de suprabetonare și a fost turnat și betonul la rampa de coborâre spre Jilava.
  • S-au finalizat lucrările la pile și culee, la rampa de urcare/coborâre spre și dinspre București.
  • Se montează predalele și a început realizarea armăturii plăcii de suprabetonare la rampa de urcare dinspre Popești Leordeni.
  • A fost montat rostul de dilatare la rampa de coborâre spre Popești Leordeni și se lucrează la montarea rostului de dilatare aferent rampei de urcare dinspre Jilava.
  • Continuă lucrările de realizare a infrastructurii drumului agabaritic, care va face legătura între Șoseaua Berceni și Centura Bucureștiului.
  • Continuă lucrările pentru dublarea Centurii actuale a Bucureștiului, la 4 benzi, spre Jilava.
  • Continuă devierea utilităților, lucrările la bazinul de retenție a apei pluviale în zona DJ 401 și realizarea canalizării pluviale pe șoseaua Berceni.

---

Giratoriul de la Berceni pe centura Capitalei, finalizat anul acesta

Conform ultimilor informații CNAIR centralizate de CESTRIN proiectul pasajului de la Berceni și dublarea centurii Capitalei a ajuns la un stadiu de aproape 53% și, teoretic, conform contractului ar trebui finalizat în partea a doua a acestui an.

Giratoriu suspendat DNCB - Șos. Berceni + lărgire la 4 benzi a centurii actuale

Lungime: giratoriul + 2,5 km

Plan foto - pasaj Berceni

Cost: 30,5 mil euro

Constructor: Asocierea Trameco SA (Selina) - Vahostav SK AS - Construcții Erbașu SA - Grafic Tends SRL

Contract semnat: martie 2019

Termen de finalizare: 30 luni (6 luni proiectare și 24 luni execuție)

Lucrări începute în: august 2020

Finalizare posibilă (n.r.): Q3 2022

Stadiu la zi: 45%

De ce se construiesc pasaje de tip giratoriu suspendat pe Centura Capitalei

Pasajul de la Berceni nu este singurul de tipul giratoriu suspendat aflat acum în construcție pe Centura Capitalei. În prezent sunt în execuție încă trei astfel de pasaje.

Pasajul suprateran de la Domnești va fi primul pasaj de tip Giratoriu suspendat ce va fi finalizat pe Centura Capitalei.

Un alt pasaj de tip giratoriu suspendat cu o formă mai alungită se construiește acum la intersecția centurii cu Olteniței. Un alt astfel de pasaj, doar că rămas mult în urmă cu execuția, va fi la intersecția Centurii cu DJ301-Cernica.

Soluția giratoriilor suspendate (în imaginea de jos este un astfel de pasaj construit lângă Ploiești) va fi aplicată pe Centura Capitalei pentru că Centura Capitalei este lipită de calea ferată de centură, astfel încât orice pasaj trebuie să rezolve direcțiile de trafic și peste calea ferată.

Practic, giratoriile suspendate vor permite șoferilor să o ia în oricare direcție și să evite și calea ferată de centură, în timp ce Șoseaua de Centură va rămâne la sol și nu va mai avea în calea ei nicio intersecție cu conflict de trafic.

Pasajul giratoriu suspendat la intersecția Centură - DJ 401 Berceni

La intersecția cu DJ 401 spre satul Berceni, Șoseaua de Centură trece la nivel, în timp ce pe deasupra este construit un sens giratoriu suspendat.

DJ 401 va trece, practic, pe deasupra centurii prin girația suspendată, iar centura și linia de cale ferată vor rămâne la sol fără conflict de trafic și trecere la nivel. (foto jos)

---

CITEȘTE ȘI: