Ca la fiecare inceput de an, statul are grija sa le reaminteasca tuturor proprietarilor de imobile, terenuri si masini care este valoarea taxelor si impozitelor pe care le datoreaza. Cetatenii care isi platesc integral taxele pana la sfarsitul primului trimestru beneficiaza de o reducere de 10%. Insa, indiferent daca v-ati propus sa mergeti la inceput de an sau pe parcursul anului, este bine de stiut ca aveti posibilitatea de a va plati taxele locale si prin card.

Plata cu cardul este sigura si comoda, nu va costa nimic suplimentar (comisionul este zero) si, ceea ce este la fel de important, va scuteste de grija buzunarelor pline de numerar.

In acest moment, se pot face plati prin card la primariile din urmatoarele orase: Bucuresti Sector 1, Sector 2 (primarie unde poti plati si online), Sector 3, Sector 5, Sector 6 (primarie unde poti plati, la POS, online si la Infochioscurile instalate in centrele comerciale din sector), Alba Iulia, Alexandria, Arad (primarie unde poti plati numai online), Bacau, Baia-Mare (primarie unde poti plati numai online), Buzau, Constanta, Cluj-Napoca, Deva, Galati, Giurgiu, Oradea (primarie unde poti plati si online), Pitesti, Ploiesti, Satu-Mare, Sibiu, Slobozia, Targoviste, Targu Mures, Timisoara (primarie unde poti plati numai online), Vaslui, Zalau, Agnita, Aninoasa, Baicoi, Campia Turzii (primarie unde poti plati numai online), Campulung Moldovenesc, Caracal, Dej (primarie unde poti plati numai online), Faget, Filiasi, Lugoj (primarie unde poti plati si online), Medgidia, Medias, Petrila, Petrosani, Sebes, Tg. Secuiesc, Tg. Neamt, Toplita, Topoloveni, Turnu Magurele, Uricani, Vulcan.

Plata se poate face cu orice card, fie el de debit sau credit, emis de catre orice banca.

In cazul in care administratia financiara de care apartineti ofera aceasta facilitate, plata se poate face total sau partial, la fel ca in cazul in care platiti cu numerar si nu se percepe comision suplimentar la efectuarea tranzactiei. Pe langa taxe si impozite, cetatenii isi pot plati si amenzile contraventionale, doar pe baza datelor din procesul verbal.

Tot procesul se deruleaza electronic, securitatea datelor fiind 100% asigurata, pentru ca datele de identificare ale cardului sau cele legate de conturile bancare nu vor fi stocate nicaieri.

Plata prin card a taxelor are de asemenea avantajul de a va scuti de un drum la bancomat pentru a merge cu numerar la ghiseele administratiei locale, asa cum este cazul pentru majoritatea posesorilor de carduri de salarii, sau a pensionarilor care isi primesc pensiile pe card.

In cazul primariilor care accepta si plata cu cardul pe internet, orice contribuabil poate plati taxele si impozitele locale in baza unei simple inregistrari (autentificari), care se face pe baza de CNP, pentru persoanele fizice, sau CUI, in cazul persoanelor juridice. Contribuabilului i se da acces la tot istoricul de plata, poate vizualiza cat are de platit, cat a platit si cat mai are de platit pentru cladiri, taxe auto, amenzi sau alte obligatii financiare. O astfel de metoda de plata a obligatiilor fiscale este extrem de utila pentru cetatenii care locuiesc in afara orasului de resedinta si in strainatate. Odata inregistrati in sistemul electronic al primariei acestia nu mai sunt nevoiti sa se deplaseze pentru a-si plati la timp taxele datorate la bugetul local.

Experienta unora dintre primariile care au ales sa implementeze inclusiv plata online prin card a taxelor, este un exemplu bun de urmat si de catre alte administratii locale. Daca cetatenii din Arad, Baia Mare, Bucuresti Sector 2, Oradea, Timisoara, Campia Turzii, Dej, Lugoj isi pot plati de acasa, din fata calculatorului, taxele si impozitele, de ce nu s-ar putea in toate orasele din tara. Primariile care accepta plata taxelor cu cardul au o serie de beneficii, printre care incasarea mai rapida si mai eficienta a contributiilor, evitandu-se in acelasi timp cozile si efortul functionarilor de la ghiseu.

Bancile din Romania, sustinute de catre Visa Europe, poarta in continuare discutii cu reprezentantii administratiilor locale din cele mai mari orase din tara pentru a-i incuraja sa introduca plata taxelor locale si a impozitelor prin card – fie prin intermediul terminalelor POS, fie online. Lista primariilor care accepta plata prin card pentru taxele locale este in permanenta actualizata pe site-ul www.visa.ro.

(Suplimentul de promovare a platii taxelor si impozitelor cu cardul)